Zoek

In 2021 ruim 28% meer auto’s geïmporteerd

Ben je op zoek naar een andere auto, maar wil je geen splinternieuwe? Dan ben je niet de enige. Al een aantal jaar neemt in ons land de vraag naar occasions toe. Daarvan wordt een deel in het buitenland ingekocht, bijvoorbeeld door autohandelaren. Maar ook particulieren hebben het voordeel van een auto importeren ontdekt.

In 2021 ruim 28% meer auto’s geïmporteerd

Waarom is het aantrekkelijk om een auto te importeren?

Er kunnen een aantal redenen zijn waarom de vraag naar tweedehands, buitenlandse auto’s gestegen is. De vraag naar nieuwe auto’s in het algemeen was groot in 2021. Dit had bijvoorbeeld te maken met het feit dat mensen het openbaar vervoer tijdens de coronapandemie wilden vermijden. Maar doordat de industrie door het wereldwijde chiptekort niet voldoende nieuwe auto’s kon leveren, was er op sommige momenten niet genoeg aanbod in zowel nieuwe als tweedehands auto’s. Hierdoor gingen mensen op zoek naar alternatieven, zoals tweedehands auto’s over de grens. Een andere reden kan zijn dat het onder liefhebbers van Duitse automerken bekend is dat het vaak goedkoper is om een sportieve uitvoering te importeren, vanwege de lagere aanschafwaarde, dan tweedehands in Nederland te kopen. Zelfs als je het BPM-bedrag erbij telt.

De prijs van een tweedehands auto in Nederland is hoog

Het is algemeen bekend dat het, vergeleken met andere Europese landen, duur is om in Nederland een auto te kopen. Dat heeft voornamelijk te maken met het feit dat je in Nederland niet alleen de prijs voor de auto betaalt, maar ook nog een vrij hoog bedrag aan BTW. Bij auto’s wordt dit het BPM-bedrag genoemd, wat staat voor belasting personenauto’s en motorrijtuigen. Sinds kort geldt voor nieuwe auto’s dat dit BPM-bedrag over de CO2-uitstoot wordt berekend. Ook als je kiest voor een oudere auto importeren, moet je een BPM bedrag betalen over de waarde van de auto. Maar toch kun je nog steeds goedkoper uit zijn met het auto importeren, dan dat je een tweedehands auto bij een Nederlandse dealer koopt.

Hoe wordt het BPM-bedrag berekend bij het auto importeren?

Als je normaal gesproken een Nederlands kenteken aanvraagt tijdens het auto importeren, wordt door de Belastingdienst gekeken naar de gemiddelde waarde van de auto. Hier zijn tabellen voor, waarbij met een bepaald afschrijvingspercentage wordt gerekend over de oorspronkelijke nieuwwaarde. Over de waarde die dan correspondeert met het bouwjaar en type van de auto die je wilt importeren, wordt vervolgens het BPM-bedrag berekend. Hierbij wordt echter geen rekening gehouden met de specifieke kenmerken van deze tweedehandsauto die uit het buitenland komt. Want ook zaken als het aantal gereden kilometers en het schadeverleden zijn natuurlijk van invloed op de werkelijke waarde van de auto. In overleg met de douane is het daarom toegestaan om het BPM-bedrag te berekenen op basis van een koerslijst waarin deze genoemde uitgangspunten wel zijn meegenomen. En dat kan een groot verschil maken voor het uiteindelijke BPM-bedrag dat je moet betalen bij het auto importeren.

Kijk voordat je een tweedehandsauto koopt dus goed naar de verschillende mogelijkheden die je hebt. Zeker als je een specifiek model of uitvoering op het oog hebt, die je alleen in het buitenland kunt krijgen, kan het BPM-bedrag van de koerslijst een doorslaggevend verschil maken.

Het laatste nieuws

Gerelateerde artikelen