Zoek

Autoverzekeringen, welke opties zijn er?

Je verdiepen in verzekeringen is van weinig mensen een hobby, ook wij zijn liever bezig met het bekijken van de nieuwste modellen Audi’s. Of nog liever; lekker rondtoeren in onze glimmende bolide.

Toch kan het lonen om eens goed in te zoomen op de autoverzekering die jij op dit moment hebt. Vergelijken hierbij tussen maatschappijen, maar vooral tussen pakketten, is ontzettend aan te raden. Wij leggen in een notendop uit welke opties er zijn.

Autoverzekeringen, welke opties zijn er?

Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering

De naam verraadt het al een beetje, bij deze verzekering is je auto verzekerd conform de wet voorschrijft. Iedere auto moet namelijk voorzien zijn van een eigen verzekering, anders ben je niet toegestaan op de weg.

Dit is ook logisch, de kans dat er iets gebeurt wanneer jij je op de weg begeeft is natuurlijk altijd aanwezig. Zelf wanneer je zelf nog zo keurig rijdt, is dit altijd mogelijk. Een WA-verzekering is de goedkoopste optie. Deze wordt daarom vaak gekozen bij auto’s die 12 jaar en ouder zijn. Met deze verzekering ben je namelijk verzekerd voor schade die jij bij anderen aanbrengt.

Rijd je zelf tegen die lantaarnpaal? Helaas, dan gaat de rekening niet naar de verzekering maar naar jezelf. Ook bij diefstal en inbraak is dan helaas je verzekeringsmaatschappij niet degene die voor de kosten opdraait.

De tussenweg: beperkt casco

Beperkt casco is de tussenvariant. Ook bij deze verzekering ben je verzekerd bij schade die jij aanbrengt aan andere auto’s en personen. Diefstal en inbraak zijn hier wel meeverzekerd, mits je de auto goed had afgesloten. Ook schade door wilde dieren of natuurgeweld is gewoon gedekt.

Maar wederom die lantaarnpaal? Ook hier wordt dit niet vergoed. Goed om te weten is dat schade die je aan anderen toebrengt terwijl je onder invloed was van drank en/of drugs nooit wordt vergoed. Sowieso is rijden met dit op natuurlijk nooit een goed idee.

Autoverzekeringen, welke opties zijn er?

All risk

Dan de verzekering die meestal standaard bij nieuwe auto’s wordt afgesloten; De All risk verzekering. Ook hier doet de naam het al een beetje vermoeden, je bent verzekerd voor zowel schade die je zelf veroorzaakt als schade die je aan een ander toebrengt. Maar let hier wel op je eigen gedrag, ook hierbij geldt natuurlijk geen drank en drugs als je aan het rijden bent. En niet onbelangrijk; je moet wel de auto hebben afgesloten. Je hebt dus zeker nog een eigen verantwoordelijkheid.

Kortom, welke verzekering jij nodig hebt voor je auto hangt vooral af van de prijs en leeftijd van je auto. Vaak zijn auto’s tot zo’n zes jaar all risk verzekerd, daarna wordt er de tussenstap naar beperkt casco gemaakt, om ten slotte je auto af te rijden met een WA verzekering. Naast deze opties zijn er natuurlijk nog verschillende maatschappijen. Een tip hiervoor is om een online vergelijker te gebruiken. Dit geeft jou in één oogopslag overzicht in de diverse opties!

Het laatste nieuws

Gerelateerde artikelen