Zoek

40 jaar Audi Sport GmbH: feest in de ‘Groene Hel’

  • Viering vier decennia aan sportiviteit en performance start dit weekend op de Nürburgring
  • quattro GmbH legt de basis voor Audi Sport GmbH

Bijna veertig jaar geleden – op 10 oktober 1983 – werd Audi Sport GmbH zoals we dat nu kennen opgericht als quattro GmbH. Vandaag-de-dag tekent Audi Sport op het circuit én op de openbare weg voor het sportieve en exclusieve imago van het merk met de vier ringen. Daarbij symboliseert het rode ruitlogo ultieme performance en sportiviteit. Aanstaand weekend (18 t/m 21 mei) trapt Audi Sport een jubileumjaar vol activiteiten af tijdens de 24 Uren van de Nürburgring.

Vier decennia aan sportiviteit, meer dan een kwart miljoen geproduceerde auto’s alleen al in de afgelopen tien jaar en meer dan 400 autosporttitels, afgezet tegen 20,832 kilometer, 73 bochten en hoogteverschillen tot zelfs 300 meter… het zijn de belangrijkste feiten & cijfers van Audi Sport en de legendarische Nürburgring-Nordschleife, beter bekend als de ‘Groene Hel’. Meer dan welke locatie ook is dit dé plek waar Audi Sport GmbH is gevormd tot wat het vandaag-de-dag is. Het circuit in de Duitse Eifel en de Audi-dochter hebben al vier decennia lang een innige relatie, zowel op het gebied van racen als rondom de high-performance productiemodellen van het merk. Audi Sport is al sinds 2002 een officiële sponsor van de jaarlijkse 24-uursrace en levert vanuit die hoedanigheid de ‘officials auto’s’ aan de raceorganisatie. Sinds 2009 neemt de Audi R8 LMS deel aan de langeduurrace in de Eifel, die nog steeds één van de jaarlijkse highlights is voor Audi Sport customer racing, de klantendivisie die in 2011 al deel uitmaakte van het voormalige quattro GmbH. Met zes overall zeges en drie aanvullende GT3 klasse-overwinningen tot dusver is Audi de meest succesvolle autofabrikant in het GT3-tijdperk van de langeduurklassieker op de ‘Groene Hel’.

Het zwaarste circuit ter wereld

Vanwege de veeleisende lay-out van het circuit vormt de Nordschleife echter niet alleen een autosportieve uitdaging, maar biedt hij elke keer weer ook een zware beproeving voor de productiemodellen van Audi Sport GmbH. Elk nieuw R- en RS-model legt tijdens zijn ontwikkelingsfase duizenden kilometers af op de ‘Groene Hel’. “De Nürburgring is het zwaarste racecircuit ter wereld. Voor ons is het een magische plek en daarom bij uitstek geschikt om onze 40e verjaardag tijdens de 24-uursrace in te luiden”, verklaart Rolf Michl, Managing Director van Audi Sport GmbH en hoofd Autosport bij Audi. “De Nürburgring-Nordschleife wordt beschouwd als het mekka voor alle autosportliefhebbers. Voor ons is het circuit daarnaast ook essentieel voor de ontwikkeling van onze productieauto’s. Al onze modellen worden er onder extreme omstandigheden getest en productieklaar gemaakt.”

Retrodesigns

Het is dan ook geen verrassing dat Audi Sport GmbH hier – op de Nürburgring – zijn jubileumjaar inluidt. Tijdens deze 2023-editie van de 24-uursrace zijn de vier Audi’s R8 LMS van de Audi Sport Teams komend weekend getooid in retrodesigns van beroemde kleurstellingen uit de autosporthistorie van Audi, om zo het 40-jarig jubileum kracht bij te zetten. Bovendien komen voormalig DTM-kampioenen Mike Rockenfeller, Timo Scheider en Martin Tomczyk tijdens de race ook uit met startnummer 40 op de flanken van hun auto. Deze Audi R8 LMS van Audi Sport Team Scherer PHX is optisch gebaseerd op de Audi V8 quattro DTM uit 1992.

Iconische Audi Sport-modellen

Maar ook naast de baan viert Audi Sport het jubileum uitbundig. Tal van iconische modellen uit de historie van de onderneming zijn in de ring°boulevard te bewonderen. Voorbeelden zijn de eerste-generatie Audi R8 en RS 4 Avant, de huidige R8 GT en de RS 4 Avant competition. Nog zo’n highlight is de volledig elektrische Audi S1 Hoonitron, waarmee de legendarische Ken Block de Strip van Las Vegas bestormde in de ‘Electrikhana’ video. En kort vóór de start van de 24-uursrace kunnen de toeschouwers de high-performance-modellen van de sportieve Audi-tak bekijken die in colonne over het circuit rijden.

Op het hoofdkantoor van Audi Sport GmbH in Neckarsulm wordt eveneens feest gevierd. De jubileumexpositie ‘40 years of Audi Sport GmbH – Fascination Meets Performance’ biedt vanaf 14 juni een zeer compleet overzicht van de historie van Audi Sport GmbH. Tot slot volgt er komende herfst nog een belangrijk jubileummoment. Op 14 oktober staat een rally voor liefhebbers van het merk met de rode ruit gepland, naar het Audi Forum in Neckarsulm, waar tal van activiteiten georganiseerd worden.

Audi Sport GmbH anno 2023: van RS 3 Sportback tot Formule 1

Audi Sport GmbH is momenteel actief op vier gebieden: naast de ontwikkeling en productie van high-performance-modellen is het in de autosport verantwoordelijk voor zowel de fabrieksinzet als support aan klantenteams. Daarnaast behoren personalisatie via het Audi exclusive-programma en de verkoop van hoogwaardige lifestyle-collecties tot de kerntaken. Audi Sport GmbH heeft momenteel ongeveer 1.500 werknemers in dienst. In 2022 vestigde de volledige dochter van Audi AG opnieuw een verkooprecord met 45.515 afgeleverde auto’s. Met 16 modellen is het modellengamma groter dan ooit, en loopt het uiteen van de compacte Audi RS 3 Sportback en de high-performance RS Q8 SUV tot de R8 Coupé supersportwagen en het elektrische topmodel, de RS e-tron GT.

Wat elektrificatie betreft is Audi Sport GmbH ook een belangrijke pionier in de autosport. Zo creëerde de onderneming in 2021 het innovatieve Audi RS Q e-tron prototype voor de inzet in de legendarische Dakar Rally. In 2026 betreedt Audi Sport het allerhoogste niveau in de wereldwijde autosport, wanneer het merk gaat uitkomen in de Formule 1.

Het laatste nieuws

Gerelateerde artikelen