De Audi e-tron vs. de e-tron Sportback: een overzicht van de belangrijkste verschillen.

Audi heeft de e-tron in twee smaken uitgebracht: de ‘gewone’ en de Sportback. Een nieuw design brengt gevolgen met zich mee die kunnen doorsijpelen in allerlei andere aspecten van de auto. Maar wat zijn nu de belangrijkste verschillen tussen de e-tron en de e-tron Sportback? Je leest het hier.

Traditioneel vs. dynamisch

Het belangrijkste verschil tussen de reguliere Audi e-tron en de e-tron Sportback valt direct op: het design. Waar de e-tron getekend is in de stijl van een traditionele SUV, volgt de Sportback de blauwdruk van gelijknamige modellen.

Oftewel: een fraai aflopende daklijn die de e-tron een meer dynamische look geeft. In de woorden van Audi, de Sportback “combineert de kracht van een ruime SUV met de elegantie van een vierdeurs coupé”.

Minder bagageruimte, meer rijbereik

Het design van de e-tron Sportback heeft invloed op een aantal zaken, in het bijzonder de binnen- en bagageruimte en de actieradius. Achterin de Sportback neemt de hoofdruimte af met 20 mm ten opzichte van de originele e-tron; de bagageruimte krimpt van 660 tot 615 liter. Gelukkig is de e-tron een grote auto, dus heb je ook met de Sportback niet te klagen over de ruimte.

Beter nieuws: dankzij de aerodynamische vormgeving en een handvol technische verbeteringen, waaronder aan het koel- en remsysteem, profiteert de Sportback van een groter rijbereik. In de praktijk kan zich dit vertalen in hooguit enkele tientallen kilometers op een volle accu, voor een minimum van 347 km.

Dezelfde uitvoeringen, verschillende prestatiecijfers

Audi houdt het overzichtelijk voor wat betreft de uitvoeringen van de e-tron. Zowel de reguliere versie als de Sportback zijn verkrijgbaar als 50 quattro, 55 quattro en S quattro. Het instapmodel heeft twee elektromotoren die 313 pk leveren en een 71,2 kWh accupakket, waarmee 300-347 kilometer afgelegd kan worden.

De 55 quattro (408 pk) beschikt over een 95 kWh accupakket die een actieradius van 411-446 kilometer mogelijk maakt. De S quattro heeft eveneens het grote accupakket, maar komt dankzij krachtiger motoren (503 pk) slechts 364-370 kilometer ver.

Nieuwe naam, nieuw hoofdstuk

De Audi e-tron is niet langer de enige volledig elektrische Audi die deze naam draagt. Daarom heeft de autofabrikant uit Ingolstadt besloten om de e-tron en e-tron Sportback bij de facelift in 2022 om te dopen tot de Q8 e-tron en Q8 e-tron Sportback. Hoewel het design grotendeels hetzelfde en het interieur zelfs helemaal intact blijft, is hetzelfde niet over de techniek te zeggen.

De 50, 55 en SQ8 profiteren van nieuwe accupakketten (95 en 114 kWh) die de actieradius respectievelijk naar minimaal 491, 582 en 458 kilometer tillen. Alleen de 50 quattro ontvangt een motorische upgrade; het vermogen is nu 340 pk.

Welke gaat het worden?

Als het erop aankomt, zijn beide varianten van de Audi e-tron zeer geschikt om je dagelijks van A naar B te brengen. Er is geen verkeerde keuze, alleen je eigen voorkeur. Hoewel de Sportback een iets betere actieradius heeft en de reguliere e-tron wat meer binnenruimte, is het vooral een kwestie van smaak die zal bepalen met welke uitvoering je ervandoor gaat.

Laat een reactie achter

Het laatste nieuws

Gerelateerde artikelen

%d bloggers liken dit: