AudiBlog.nl

Consumenten Enquête: Audi heeft hoogste klantentrouw

audi_logo_detail-blog
Audi heeft hoogste klantentrouw

Premiummerken hebben de meeste loyale klanten, prijsmerken de minste trouwe klanten. Dat blijkt uit de zogeheten Grote Consumenten Enquête van WDM Nederland, waarover branchevakblad Automotive deze week bericht.

Gemiddeld laat 44 procent van de particuliere rijders weten opnieuw het eigen merk bij een volgende nieuwkoop te overwegen. Voor zakelijk rijders is dit 34 procent. Bij beide groepen steekt Audi echter ver boven het gemiddelde uit met 63 resp. 47 procent merk trouwheid. Andere merken die bij zakelijk rijders een minimaal 10 procent hogere klantentrouw hebben zijn Volvo (46 procent), Mercedes-Benz (44) en BMW (43). Bij particulieren doen deze merken het ook bovengemiddeld goed met een merktrouw van 57, 49 resp. 55 procent.

De rode draad is dus dat bij premiummerken de minste klanten afhaken. Dat kan met de geleverde kwaliteit en de service te maken hebben, maar komt ook door de prijsstelling: je denkt bij wijze van spreken wel 2 keer na voordat je een premiumprijs betaalt. Van impulsaankopen, bijvoorbeeld na een prijsactie is niet zo snel sprake.

Het zijn dat ook prijsstuntende merken als Fiat, Kia en Suzuki die de laagste klantentrouw hebben: zij komen in het onderzoek niet verder dan 35, 35 resp. 36 procent. Ook Daihatsu en Seat zitten meer dan 10 procent onder het gemiddelde. De modellen van deze merken worden vooral door particulieren gekocht, vandaar dat zij in het overzicht van de klantentrouw onder zakelijk rijders ontbreken. In de betreffende top-10 is er eigenlijk maar één merk waar bovengemiddeld veel rijders de volgende keer voor een andere fabrikant zullen opteren: Renault.

Er is dus een duidelijke correlatie tussen prijs(stunten) en merktrouw, maar daarmee kunnen niet alle verschillen onder het vloerkleed worden geveegd. Zo is de particulier maar matig te spreken over Mercedes-Benz, want de klantentrouw bij dit merk is minder goed dan die van Opel of Skoda. En waarom Seat het zoveel slechter doet dan de andere merken uit de Volkswagen Groep (inclusief het hoofdmerk), daar is natuurlijk ook geen excuus voor. Fiat is nu met de 500 in bonus, maar heeft qua klantentrouw nog een lange weg te gaan.

Bij de zakelijk rijders is er naast de kopgroep (Audi, Volvo, Mercedes-Benz en BMW) een middenmoot (Toyota, Volkswagen, Opel, Citroën en Ford) met Renault op verontrustend grote achterstand. En dan komen merken als Nissan en Peugeot dus niet eens in de top-10 voor. Ongeacht het type rijder geldt echter: in een Audi of Volvo zit je altijd veilig.

Via: Auto Internationaal


Gerelateerd nieuws