AudiBlog.nl

Rijtest: Audi A5 Cabriolet 1.8 TFSI van Autoscout

Hij is mooi gelijnd, zowel vanbuiten als vanbinnen. Tot in de puntjes op z’n Duits afgewerkt en behoorlijk comfortabel. In alle opzichten een ‘upgrade’ ten opzichte van de A4 Cabriolet die hij vervangt. Wij reden de 1.8 TFSI instapversie van 160 pk die als laatste het gamma kwam vervoegen. En als u het ons vraagt: meer moet dat niet zijn.

Met z’n 4,6 m lengte en 1,85 m breedte is deze cabrio beslist geen kleintje. Hij biedt dan ook ruim plaats aan vier personen. Maar als je kan kiezen, wil jij als volwassene toch liever niet achterin.

Stoffen dak

Audi koos bewust voor de klassieke oplossing met een stoffen vouwdak. Dat heeft zo zijn voordelen. Het neemt weinig plaats in, waardoor er geen overmaatse koffer nodig is, de mooie coupélijn van de auto behouden blijft en er toch veel bagage mee kan (320 liter met het dak opgevouwen, 380 met het dak erop). Hij kan zelfs even stil zijn als met een metalen hardtop als je kiest voor de akoestische kap met extra 1,5 cm dikke schuimlaag. Die kost je dan wel 363 euro méér.

Instappen is met de brede coupédeuren een fluitje van een cent, als je niet te dicht naast een ander geparkeerd staat. Eens weggezakt in prima zittende stoelen, krijg je netjes de gordel aangereikt. Ideetje voor BMW om ook in de 3 cabrio te voorzien?

Leuke opties

In 15 seconden zit je onder de blote hemel. Het windscherm, dat over de achterste zitjes ligt, is gelukkig standaard. Dat heb je nodig, als je niet wil wegwaaien. En in het tussenseizoen, vanaf zo’n 14 graden, heb je er ook graag de zetelverwarming (+550 euro) én nekverwarming bij (+ 399 euro).

Vierzits cabrio’s hebben allemaal hetzelfde probleem: ze zijn een compromis. Tussen het echte plezier van open rijden dat je best met z’n tweetjes doet en het praktische nut van plek voor vier, als het moet. Met z’n vieren in open lucht is in feite geen optie, tenzij je van uitwaaien met orkaankracht houdt. En esthetisch blijven die hoge neksteunen achteraan altijd het profiel verknallen. Leve de roadsters, blijven we zeggen!

Onder de motorkap van onze testwagen zit de basismotor, de 1.8 TFSI van 160 pk (250 Nm), gekoppeld aan een manuele zesbak. Hij heeft een kleine 7 paarden meer dan zijn voorganger, maar daarmee ga je geen wedstrijden winnen: in 9,9 seconden naar 100 km/u en een top van 215 km/u. Dit is duidelijk een auto om te cruisen. En dat doet die dan ook uitmuntend, in alle comfort. Het verbruik (7,4 liter) en de CO2-uitstoot (172 g/km) blijven theoretisch vrij beperkt, maar doe daar in de praktijk maar een flinke schep bij. Zeker als je wat lichtzinnig met het gaspedaal omspringt.

S-Line

Cabriorijden is een dure hobby. En dat is met de mooie A5 van Audi niet anders. Bodemprijs is zo’n 36.940 euro, maar met een beetje aankleding zoals onze S-line, zit je al aan 40.650 euro. Voor een diesel mag je er nog eens 700 euro bovenop doen. En dan hebben we het nog niet over de vele opties. Anderzijds, voor een BMW 320i cabrio kan je pas vanaf 41.400 euro beginnen meepraten…

Via: AutoScout.be


Gerelateerd nieuws