Topsport op IAA Frankfurt: Audi RS 5

• Audi RS 5 met 331 kW/450 pk sterke atmosferische 4,2-liter V8

• Pure dynamiek: quattro en kroonwieldifferentieel

Op de IAA in Frankfurt vieren twee ultrasportieve Audi-modellen hun wereldpremière: de RS 5 met een nieuwe 331 kW/450 pk sterke V8-motor en de Audi A5 DTM, die vanaf 2012 wordt ingezet in de Deutsche Tourenwagen Masters (DTM). Deze racewagen maakt gebruik van een 340 kW/460 pk sterke V8-krachtbron.

De nieuwe Audi RS 5 beschikt over een atmosferische 4,2-liter V8-motor die nauw verwant is aan de V10 uit de Audi R8. De direct ingespoten V8-motor heeft een vermogen van 331 kW/450 pk bij 8.250 tpm. Het maximale koppel van 430 Nm is continu beschikbaar tussen 4.000 en 6.000 tpm. De V8 is goed voor indrukwekkende prestaties. De topsnelheid is afgeregeld op 250 km/h (280 km/h op verzoek) en de sprint van 0-100 km/h duurt 4,6 seconden. In de praktijk valt de V8 op door zijn gretige karakter en indringende sound. De Audi RS 5 is standaard uitgevoerd met een zeventraps S tronic-transmissie met dubbele koppeling en handschakelmogelijkheid. De hoogste versnelling heeft ten behoeve van een zo gunstig mogelijk verbruik een lange overbrenging.

quattro en kroonwieldifferentieel

De RS 5 heeft standaard quattro permanente vierwielaandrijving. Dit systeem is uitgevoerd met een centraal kroonwieldifferentieel. Daarmee is het mogelijk de aandrijfkracht tussen vóór- en achteras variabel te verdelen. Indien nodig kan maximaal 70% van de aandrijfkracht naar de voorwielen gaan en tot 85% naar de achterwielen. Onder normale omstandigheden is de verdeling 40/60. Het torque vectoring system is standaard. Dit voorkomt dat de binnenste wielen bij dynamisch bochtgedrag hun grip verliezen. Een sportdifferentieel is zonder meerprijs beschikbaar. Andere factoren die bijdragen aan het dynamische karakter zijn de onafhankelijke vóór en achterwielophanging (grotendeels van aluminium), het verlaagde onderstel en de nieuwe snelheidsafhankelijke elektromechanische stuurbekrachtiging. De 19-inch lichtmetalen velgen met 265/35-banden zijn standaard (20-inch velgen optioneel). Het remsysteem is uitgevoerd met inwendig geventileerde schijven (diameter vóór: 365 mm). Audi drive select met keuze uit drie basis set-ups (comfort, auto en dynamic) is standaard. Interessante opties zijn keramische remschijven, dynamic steering en een sportonderstel met dynamic ride control.

Eigen design

De Audi RS 5 springt in het oog door zijn karakteristieke, uitgebouwde wielkasten en ook door zijn specifieke grille, de xenon plus-koplampen en de LED-dagrijverlichting. Van achteren zijn de diffuser met de twee grote ovalen uitlaatpijpen de blikvangers. De LED-achterlichtunits zijn nieuw. De sfeer in het interieur is sportief-elegant. De sportstoelen met geïntegreerde hoofdsteunen zijn bekleed met een combinatie van leer en alcantara. Het met leer beklede multifunctionele, sportstuur is aan de onderzijde afgevlakt. In het informatiesysteem voor de bestuurder is het RS-menu geïntegreerd. Hiermee kunnen bijvoorbeeld rondetijden worden weergegeven. Diverse afwerkingsdetails zijn van aluminium.

Audi Nederland

Gerelateerde artikelen