AudiBlog.nl

Autoverzekering: vijf manieren om te besparen

hagelschade

Dit jaar zijn niet alleen de brandstofprijzen gestegen, ook autoverzekeringen zijn duurder geworden. Hoog tijd dus om te kijken of dit niet goedkoper kan.
Ga bijvoorbeeld je autoverzekering vergelijken en kies de juiste dekking voor je Audi. Vijf tips om te besparen.

1. Autoverzekering vergelijken

Om de kosten te verlagen, kun je als autobezitter je autoverzekering vergelijken en overstappen naar een goedkopere autoverzekering met dezelfde voorwaarden. Hiermee kun je vaak als snel tussen €10,- en €30,- per maand besparen. Per jaar kan dit oplopen van €120,- tot €360 euro,-. Bij een autoverzekering heb je wel altijd een opzegtermijn. Houd hier dus rekening. In de polisvoorwaarden staat hoe lang deze is. Je kan de autoverzekering op drie momenten opzeggen:

  1. Op het moment dat het contract verloopt
  2. Bij een premieverhoging of wijziging in de voorwaarden
  3. Als je de Audi verkoopt of een nieuwe aanschaft

Daarnaast krijg je bij sommige verzekeraars 3% korting als je per jaar in plaats van per maand betaalt. Ook dat kan u weer een €10,- of €20,- schelen.

Verder kun je kijken of er autoverzekeraar is die zich op een bepaalde doelgroep richt. Zo is de autoverzekering van Onna Onna speciaal voor vrouwen, omdat deze statistisch gezien minder brokken maken in het verkeer. Deze autoverzekering is dan ook een stuk voordeliger, mits je een vrouw bent.

2. Kies de juiste dekking

Naast je autoverzekering vergelijken, kun je besparen door de juiste dekking voor jouw auto te kiezen. Dit doe je door naar de leeftijd van je Audi te kijken. Een Allrisverzekering, ook wel de WA + volledig casco genoemd, is de duurste maar ook de meest uitgebreide autoverzekering. Hiermee zijn alle auto-onderdelen verzekerd. Daarnaast ben je gedekt voor bijna alle soorten schade, zoals een aanrijding. Deze verzekering kun je het beste nemen voor een auto die niet meer dan 4 jaar oud is.

Iets minder uitgebreid is de WA-plus autoverzekering. Deze dekt niet alleen de schade die u bij anderen veroorzaakt, maar ook de schade aan je eigen wagen. Daarnaast ben je verzekerd voor onder meer storm- en ruitschade, diefstal en brand. De WA-plus autoverzekering kun je het beste nemen als je auto tussen de 4 en 8 jaar oud is. Is je auto meer dan 8 jaar oud? Dan kun je beter de goedkoopste autoverzekering online afsluiten: de WA-verzekering. Deze dekt alleen bij schade die je met de auto bij anderen veroorzaakt. Het nadeel is dus dat je eigen auto niet verzekerd is voor schade die je zelf veroorzaakt.

3. Check het eigen risico

Een aanrijding is vaak al vervelend genoeg. Dan wil je liever niet de eerste kosten zelf betalen. Toch is dit vaak wel het geval. De meeste verzekeraars rekenen een eigen risico van tussen de €125,- en €200,-. Er zijn ook een aantal autoverzekeringen zónder eigen risico, bijvoorbeeld die van Inshared. Meestal geldt dat hoe hoger het eigen risico is, hoe lager de premie. Kijk dus voordat je autoverzekering gaat afsluiten, even in de voorwaarden na hoe hoog het eigen risico is. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Daarnaast kun je het eigen risico afkopen. Je betaalt dan wel meer premie. Doe dit dus niet als je op zoek ben naar de goedkoopste autoverzekering.

4. Maak gebruik van kortingen

Veel autoverzekeraars hebben tijdelijke acties, bijvoorbeeld 10% tot 15% korting op de premie van het eerste jaar. Verder krijg je bij veel verzekeraars pakketkorting als je er meerdere verzekeringen hebt lopen. Sluit dus bijvoorbeeld je auto-, reis-, en aansprakelijkheidsverzekering bij dezelfde verzekeraar af om van deze korting te profiteren.

Verder is het slim om bij te houden hoeveel kilometers je per jaar rijdt. Minder kilometers staan bij veel verzekeraars synoniem voor minder premie. Als je bijvoorbeeld bent verzekerd voor 20.000 kilometer per jaar, maar in werkelijkheid maar 12.000 kilometer rijdt, dan kun je flink op de premie besparen. Dit kan je al snel €100,- per jaar schelen.

Een andere manier om korting te krijgen is door je auto goed te beveiligen, bijvoorbeeld met een alarmsytsteem of een startonderbreker. Sterker nog, bepaalde verzekeraars stellen aanvullende beveiligingsmaatregelen tegen diefstal. Ook geven sommige verzekeraars korting als je met winterbanden rijdt.

5. Betaal kleine schade zelf

Het klinkt misschien gek, maar soms is het op de lange termijn goedkoper om de schade eerst uit eigen zak te betalen. Zeker het niet veel kost om de schade te repareren, is het de moeite waard om deze niet bij de verzekeraar te claimen. Volgens de Consumentenbond kun je het beste de schade tot €1000,- zelf betalen, als je nog geen krediet heb opgebouwd bij de verzekeraar. Ander factoren die meespelen zijn de basispremie en het verlies van de no-claimkorting. Door bijvoorbeeld zelf een nieuw achterlicht te betalen, verlies je niet je no-claimkorting kan je weer flink op je autoverzekering besparen.

  foto: state farm


Gerelateerd nieuws