AudiBlog.nl

De krachtigste vijfcilinder ter wereld “Audi RS3”

De nieuwe Audi RS 3 Sportback is het sportieve topmodel van de A3-familie en wat voor een: onder de motorkap ligt de krachtigste vijfcilinder motor ter wereld. Die levert maar liefst 294 kW/400 pk en een koppel van 480 Nm. Deze power is goed voor een sprint van 0 naar 100 in slechts 4,1 seconden. Uiterlijk onderscheidt de Audi RS 3 Sportback zich van de andere A3-modellen door de zwarte Singleframe grille, grote luchtinlaten, het 5-spaaks lichtmetaal en een achterdiffusor met twee ovale uitlaten.

De 2.5 TFSI is een motor van grote naam en faam. Het bijzondere cilinderaantal van vijf, de 1-2-4-5-3-ontstekingsvolgorde die voor een bijzondere sound zorgt, het vermogen van maar liefst 294 kW/400 pk: dit is een krachtbron die liefhebbers in vervoering brengt. Het opzwepende motorgeluid ontstaat doordat afwisselend naast elkaar en uit elkaar gelegen cilinders hun brandstofmengsel ontsteken. Ten opzichte van de vorige versie is het vermogen met 33 pk gestegen en het blok is 26 kilo lichter geworden omdat het nu van aluminium is.

Het koppel van 480 Nm levert geen koppelkromme, maar een koppelplateau op: van 1.700 tot 5.850 toeren is de volledige trekkracht beschikbaar en dat zorgt in de praktijk voor een ongekende soepelheid en vlot oppakkende motor. De RS 3 Sportback kan in 4,1 seconden de 100-grens aantikken. Dan is de koek nog lang niet op, want de begrensde topsnelheid van 250 km/h is optioneel te verhogen tot 280 km/h. Verbruik en CO2-emissie volgens de verplichte Europese meetmethode zijn respectievelijk 8,3-8,4 l/100 km en 189-192 g/km.

Schakelen komt voor rekening van de bliksemsnel reagerende 7-traps S tronic automaat met dubbele koppeling. Dankzij quattro permanente vierwielaandrijving is de aandrijfkracht goed bruikbaar in de meest uiteenlopende omstandigheden. Hoe sportiever de rijstijl, hoe meer vermogen richting de achterwielen gaat.
Ten opzichte van de A3 Sportback is de spoorbreedte vóór met 20 mm vergroot, wat ook te zien is aan de subtiel uitgebouwde spatborden.

Passend bij zijn dynamische karakter is een aangepast ESC. Specifiek voor de RS kent deze elektronische stabiliteitscontrole namelijk een sportstand die gecontroleerd uitbreken van de achterkant toelaat. Die extra vrijheid van de elektronica tovert een grijns op het gezicht van elke sportieve bestuurder.

Het rijdynamisch systeem Audi drive select is standaard. Daarmee zijn onder meer besturing, motormanagement en kleppen in het uitlaatsysteem naar eigen voorkeuren in stellen.

Ideale lijnen rijden, strakke lijnen zien De Audi RS 3 Sportback is het topmodel van de reeks en dat straalt hij ook uit, zonder het van de daken te schreeuwen. Precies goed dus. De Audi Singleframe is nu voorzien van zwart 3D-honingraat binnenwerk plus een groot quattro-logo onderaan. Ook de hoekiger getekende voorbumper met grote luchtinlaten en de side skirts passen mooi in het sportieve plaatje. De 19-inch gegoten lichtmetalen velgen in 5-arm-rotor-design zijn standaard. De keramische remschijven vóór kosten extra. Aan de achterkant sieren een grotere dakspoiler, het diffusorgedeelte en twee ovale uitlaten deze snelle bolide.

De afgebeelde RS 3 is verder aangekleed met het ‘optiekpakket zwart’. Daardoor zijn de grilleomlijsting, raamomlijstingen en luchtinlaten volledig zwart.

Controle en sportieve perfectie
De voorinzittenden worden goed op hun plek gehouden door met zwart leder fijnnappa beklede sportstoelen met RS-logo’s bovenaan de rugleuningen. Voor wie het nog een tandje sportiever mag, zijn er de afgebeelde optionele RS-sportstoelen met geïntegreerde hoofdsteunen. Het aan de onderkant afgevlakte stuur is specifiek voor de RS en voorzien van bedieningsknoppen en schakelpaddels. Bij het in- en uitstappen zijn onderin de deuropeningen de instaplijsten zichtbaar met verlichte RS 3-logo’s. Het optionele RS-designpakket brengt rode accenten naar het interieur, bijvoorbeeld in de vorm van rode stiksels op de portierarmsteunen, voetmatten en veiligheidsgordels en rode ringen om de ventilatieroosters. Ook een fraaie verrijking is de Audi virtual cockpit, een volledig digitaal instrumentenpaneel. Dit 12,3-inch grote scherm kent een speciale RS-weergave met de toerenteller groot in het midden.

Audi Nederland


Gerelateerd nieuws