Je Audi beschermen tegen autodiefstal

Ieder jaar publiceert Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit de laatste cijfers omtrent autodiefstal. Naast algemene cijfers wordt ook steeds meer inzicht gegeven in de merken en modeltypes die het hoogste diefstalrisico met zich meebrengen. Audi staat daarbij in het rijtje van meest gestolen merken. Met name de Audi A1, A3 en A4 zijn in trek.

Waarom hybride-modellen?

<p>Is het toeval dat met name hybride-modellen in trek zijn bij autodieven, of zit hier meer achter? Als we kijken naar de cijfers, zien we dat het aantal diefstallen waarbij het keyless systeem gemanipuleerd wordt groter is dan de hoeveelheid auto’s waarbij een ruit ingetikt wordt. En laten nou juist hybride-modellen vaak uitgerust zijn met zo’n keyless systeem. Al jaren zijn er signalen dat het systeem misbruikt wordt, en nu tonen de diefstalcijfers dit ook duidelijker dan ooit tevoren aan.</p>

Relay attack

De diefstalmethode waarbij het keyless syteem van een auto gemanipuleerd wordt, heet relay attack. Auto’s met een keyless syteem zijn uitgerust met keyless-sleutels die de auto kunnen openen en starten. Doorgaans bedraagt het signaal waarbinnen dit mogelijk is één meter. Bij een relay attack wordt dit signaal verlengd tot een afstand van een kilometer. Dit heeft tot gevolg dat dieven je auto van grote afstand kunnen openen en starten. En dat binnen een tijdsbestek van 20 seconden.

Onderdelendiefstal

Hoewel het aantal autodiefstallen de laatste jaren alleen maar is gedaald, blijft onderdelendiefstal erg populair. Met name het RNS510-multimediasysteem dat je ook in diverse Audi-modellen terugvindt, wordt veel gestolen en te koop gezet op websites als Marktplaats. Daarnaast zijn onderdelen als stuurdelen, airbags en lichtmetalen wielen ook erg populair. Henk van Vliet, certificaat manager van Kiwa SCM, noemde onlangs tijdens een autodiefstal demonstratie bijvoorbeeld nog het S-line sportstuur van de Audi A3: “Heb je een Audi A3 met S-line sportstuur? Is die bij u nog niet gestolen? Dan verzeker ik u, dat gebeurt binnen een jaar. Oh, en ze komen gerust een paar maanden later weer terug om de nieuwe ook weer op te halen.”.

Diefstal voorkomen

Dat keyless systemen een mogelijk gevaar vormen moge duidelijk zijn. Maar hoe kun je nu voorkomen dat dieven er met jouw Audi vandoor gaan? Dit risico kan tot een minimum gebracht worden door een goed alarmsysteem te installeren. Er zijn verschillende alarmsystemen, van klasse 1 tot en met klasse 5, dus zorg dat je vooraf goed geïnformeerd bent over de mogelijkheden. Laat je bij voorkeur adviseren door een Kiwa SCM gecertificeerde partij als Fleetaccess en beveilig je auto!

Gerelateerde artikelen