Veilig onderweg in de auto

Je kent het wel, de billboards langs de weg met waarschuwende mededelingen: ‘Onderweg ben ik offline’. Maar helaas is de werkelijkheid anders. Voorheen waren het campagnes tegen het rijden met alcohol op, maar nu wordt het smartphonegebruik in de auto aangepakt. In september 2018 is de campagne MONO van start gegaan: ongestoord onderweg. Houd je ogen op de weg en niet op je scherm.

Je smartphone gebruiken tijdens het rijden

Steeds meer mensen gebruiken hun smartphone tijdens het autorijden. Even snel dat belletje afronden of nog even reageren op een Whatsapp bericht. Jouw telefoon trilt of maakt een geluid en je denkt: ‘Hé, een nieuw bericht, van wie zal dat zijn’? Het is dan verleidelijk om je mobiel te pakken want je denkt waarschijnlijk: ‘Dat kan makkelijk’. Echter ben je niet met je gedachten bij het verkeer en een ongeluk zit in een klein hoekje. Vooral met een snelle Audi onder je kont ben je sneller dan de gemiddelde weggebruiker. Autonoom rijden in een Audi wil niet zeggen dat je in moeilijke verkeersituaties minder alert hoeft te zijn. De meeste ongelukken zijn te wijten aan fouten van bestuurders.

Je wilt achteraf niet denken: ‘Had ik maar’, want dan is het al veel te laat. Wist je dat 94% van de Nederlanders het onverantwoord vindt om een smartphone achter het stuur te gebruiken? Meer dan de helft doet het toch! Wij schrokken van dit aantal. Het onderzoek is door Allianz Direct en Team Vier uitgevoerd. Waar die telefoon dan het meeste voor gebruikt wordt? Voornamelijk om te bellen, de navigatie in te stellen en om te appen of sms’en.

Wil je tijdens het rijden gebruik maken van een navigatiesysteem? Je mag wel je telefoon in de carkit plaatsen om de navigatie te gebruiken, maar het beste is natuurlijk dat je dit vóór je rit al hebt ingesteld. Zo kun jij je volledig focussen op het verkeer. Andere zaken zoals Facebook en Whatsapp meldingen kunnen echt wel even wachten.

Je telefoon blokkeren tijdens het autorijden

Wist je dat elke smartphone de mogelijkheid biedt om een auto-reply te versturen? Voor Android telefoons geldt de Samsung In-Traffic Reply app. Deze app reageert op inkomende oproepen en berichten als je achter het stuur zit. Dit geldt ook voor meerdere inkomende social berichten. Daarnaast bestaat er een app die reageert door middel van bluetooth: tekst drive auto responder. Heb je een iPhone? Dan kun je je telefoon op ‘niet storen tijdens autorijden’ zetten. Wil je een persoonlijk/automatisch bericht instellen? Dat kan! Je krijgt geen meldingen of berichten binnen terwijl je onderweg bent. Het persoonlijke bericht kan bijvoorbeeld zijn: ‘Momenteel zit ik in de auto, ik reageer later’. Dan is degene die je probeert te bereiken op de hoogte en jij kunt veilig rijden. 

Jouw Audi is belangrijk voor je, maar denk ook aan jezelf en anderen in het verkeer. Een WA autoverzekering afsluiten is dan ook verplicht. Wist je dat Allsecur bijvoorbeeld verschillende gratis extra’s aanbiedt zoals vervangend vervoer bij schade? Zeker dus even het bekijken en vergelijken van je verzekering waard: www.allsecur.nl.

Gerelateerde artikelen