Search

5 tips om geld te besparen op je auto

Een auto hebben kan behoorlijk in de papieren lopen. Naast de maandelijkse kosten die je hebt voor je auto, zoals je autoverzekering, de brandstof en de wegenbelasting, kom je soms ook voor onverwachte kosten te staan. Hoewel je misschien denkt dat onvoorziene kosten onvermijdbaar zijn, zijn er toch echt manieren om de kans aanzienlijk te verkleinen. Lees deze 5 tips om geld te besparen op je auto en blijf bewust van jouw uitgaven.

  1. Tank bewust

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat de brandstofprijzen de afgelopen maanden sterk omhoog zijn gegaan. Hoewel ieder tankstation inmiddels de prijzen van diesel of benzine omhoog heeft gegooid, zit er nog steeds wel degelijk verschil tussen de verschillende aanbieders. Tanken langs de snelweg is namelijk doorgaans een stuk duurder dan bijvoorbeeld in een dorp. Ook zijn bemande pompen vaak duurder dan onbemande stations. Een enkele keer langs de snelweg tanken zal natuurlijk je kosten niet aanzienlijk opdrijven, maar als je dit op wekelijkse basis doet, zullen de kosten op jaarbasis onder de streep behoorlijk oplopen. Check daarom online de prijzen van tankstations bij jou in de buurt en vind eenvoudig de goedkoopste pomp.

  1. Kies je juiste verzekering

In Nederland ben je verplicht om je auto WA te verzekeren. Dit houdt in dat de kosten die je maakt door schade te veroorzaken aan anderen gedekt worden door je verzekering. Naast de WA-autoverzekering heb je echter de mogelijkheid om je aanvullend te verzekeren met bijvoorbeeld een all-risk verzekering. Afhankelijk van het risico dat je wil lopen en factoren als de leeftijd en waarde van je auto, maak je hierin een keuze. Een all-risk verzekering is uiteraard duurder, en de kosten verschillen ook nog eens per verzekeraar. Je autoverzekering vergelijken en bepalen welke aanbieder een passende en goedkope verzekering biedt, kan je veel geld besparen op de lange termijn.

  1. Plan de Apk-keuring op tijd

Ook een jaarlijkse Apk-keuring is verplicht voor autobezitters. Het niet nakomen van deze afspraak voor de vervaldatum resulteert in een boete van €140 van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB). Dit geld kun je heel eenvoudig in je zak houden door op tijd een Apk-keuring te plannen. Zorg ervoor dat je ongeveer 2 maanden voor de vervaldatum een Apk-keuring plant zodat je nog voldoende tijd hebt om een second opinion te vragen bij een andere garage, mocht dit nodig zijn.

  1. Zet je auto binnen of gebruik een autohoes

Auto’s die minder onderhevig zijn aan weersinvloeden gaan nu eenmaal vaak langer mee. Het is natuurlijk ideaal wanneer je een garage hebt waar je je auto in kunt stallen, maar niet iedereen heeft deze luxe. Indien je geen beschikking hebt over een garage of carport, is het aan te raden om je auto te beschermen met een autohoes. Hiermee zorg je ervoor dat dingen als vogelpoep of boomhars niet op je auto terechtkomen. Bovendien is het in de winter wel zo fijn dat je niet hoeft te krabben wanneer je ’s ochtends in de auto stapt!

  1. Let op je banden

Of het nu gaat om de bandenspanning, het profiel van je banden of welk type band je onder je auto hebt – je kunt veel geld besparen als je voldoende aandacht besteedt aan je banden. Te lage bandenspanning zorgt er bijvoorbeeld voor dat je meer brandstof verbruikt. Te weinig profiel kan ervoor zorgen dat je sneller schade rijdt en ’s winters doorrijden op zomerbanden is helemaal een risico. Zorg daarom dat je je banden op orde hebt en voorkom een hoop kosten en ellende.

Het zit ‘m in de kleine dingen

Als het om autorijden en het bezitten van een auto gaat, stapelen de kosten zich vaak onmerkbaar op. Rijden met je raam open zorgt bijvoorbeeld voor meer brandstofverbruik, net als hard optrekken en laat schakelen. Dit soort kleine dingen kunnen aan het einde van het jaar samen een aanzienlijk deel van de totale kosten bedragen. Zorg er dus voor dat je je bewust bent van je rijstijl, het onderhoud van je auto en de manier waarop je ermee omgaat.

Het laatste nieuws

Gerelateerde artikelen