Zoek

Een nieuwe auto: dit zijn de verschillende types

Het is een steunbetuiging waard als je een nieuwe auto gaat kopen. Er zijn ontzettend veel merken en nog meer verschillende types. En dan is de belangrijkste factor nog niet genoemd: smaak. De keuze is dus grotendeels aan jou, maar dit artikel gaat je wel letterlijk en figuurlijk op weg helpen. Je leest wat de populairste types zijn, wat de kenmerken van deze types zijn en welke auto het beste bij jou past.

Crossover

Om te beginnen een auto die een kruising is. Een crossover is ook wel bekend als een kleine SUV. De uitstraling komt overeen. Je ziet dit terug in het robuuste uiterlijk, de hoge instap, het comfort en de ruimte aan de binnenkant. Het frame van een crossover bestaat uit één stuk. Daardoor zijn ze niet echt zwaar, zeker niet in vergelijking met andere grote auto’s.

Voor de portemonnee is een crossover een stukje vriendelijker dan een SUV. Vandaar dat ze zo populair zijn. Bij een crossover moet je er wel rekening mee houden dat ze niet zo geschikt zijn om op ruwe terreinen te gebruiken.

SUV

Tijd voor de SUV, de naam is immers al een aantal keer gevallen. SUV staat voor Sports Utility Vehicle. Deze wagens bestaan al een tijd, maar zijn na de eeuwwisseling pas echt populair geworden. Je ziet ze dan ook steeds vaker. Vreemd is dit niet, omdat het stevige auto’s zijn die een stuk meer ruimte bieden dan standaard personenauto’s.

Een SUV is een kruising tussen een terreinwagen en een personenauto. Je kunt er prima offroad mee rijden, zonder dat het ten koste gaat van het comfort van een gezinsauto. Het is niet de goedkoopste keuze. Daar staat tegenover dat de restwaarde van een SUV altijd hoog blijft. Ga je de auto verkopen, dan levert dit nog aardig wat op.

Stationwagen

Ook de stationwagen is een populair model. Dat komt omdat ze ideaal zijn voor gezinnen. Een stationwagen is lekker ruim. Je kunt er comfortabel met vijf personen in zitten. Daarnaast beschikken ze over een hoop kofferbakruimte, perfect als je met je gezin op vakantie gaat.

Ieder merk heeft deze auto’s in het aanbod zitten. Nieuw is het een behoorlijke investering, hoewel de prijs van een stationwagen over het algemeen niet in de buurt komt van een SUV.

Mini

Hiermee wordt niet het merk bedoeld. Mini is meer een overkoepelende term voor alle compacte auto’s op de markt. Deze modellen hebben meerdere voordelen. Om te beginnen de prijs. Kleine auto’s zijn, op enkele uitzonderingen na, een stuk goedkoper dan grotere voertuigen. Veel jonge automobilisten starten dan ook met een compact model.

Behalve dat ze goedkoper zijn, rijden ze ook gewoon lekker. Ze zijn vaak zuinig, niet te zwaar en het is in de grote stad makkelijker om een kleine auto in een parkeervak te zetten dan een grote SUV. Kleine auto’s zijn er in allerlei uitvoeringen, van sportief tot zakelijk.

Het laatste nieuws

Gerelateerde artikelen