Zoek

Een auto leasen: dit zijn de mogelijkheden

Vraag je je ook weleens af hoe het komt dat veel mensen in een splinternieuwe auto rijden? Je hebt het saldo van je spaarrekening in je hoofd en kunt je niet voorstellen dat sommigen zomaar een halve ton kunnen missen. Ter geruststelling, dat kunnen de meeste mensen ook niet. Vergeet niet dat het in flink wat gevallen om een leaseauto gaat. In dit artikel ontdek je wat er voor jou mogelijk is, zodat je binnenkort ook in zo’n fraaie wagen rijdt.

Private lease

Voor particulieren is private lease een goede optie. Hierbij huur je een auto voor een lange periode. Je geniet van alle voordelen die normaal alleen zijn voorbehouden aan professionals. Met je maandelijkse bijdrage dek je niet alleen het voertuig, maar ook de wegenbelasting, verzekering, onderhoud, bandenservice en de rest. En het belangrijkste is dat je met een nieuw voertuig rijdt. De leasecontracten zijn 24 tot 60 maanden lang. Een van de belangrijkste voordelen is dat je een duidelijk overzicht van je maandelijkse kosten hebt.

Zakelijk leasen

Zakelijk leasen spreekt in principe voor zich. Een leasemaatschappij financiert een bedrijfsmiddel, in dit geval een auto. Bij zakelijk leasen kun je zelf eigenaar worden of de auto in bruikleen hebben. Verder is het hetzelfde als private lease, op een belangrijk verschil na. De BTW en leasekosten zijn namelijk fiscaal aftrekbaar. En je krijgt met bijtelling te maken. Vanaf een aantal kilometer die privé wordt gereden, vaak 500, moet er extra worden betaald. De looptijd van zakelijk leasen begint bij 12 of 24 maanden.

Zakelijke shortlease

Wat als je voor een kortere periode wilt leasen? Dan kun je voor zakelijke shortlease kiezen. Dit is ideaal voor kleine ondernemers en starters. Je betaalt maandelijks wel iets meer en niet iedere leasemaatschappij biedt deze optie aan, maar er is een groot voordeel. En dat is dat zakelijke shortlease korte contracten heeft. De minimum contractduur is een maand. Daarna is het leasecontract dagelijks opzegbaar. Het voordeel voor kleine ondernemers en starters is dat er nauwelijks een financieel risico is. Mocht er een financiële tegenvaller zijn, dan is het contract meteen opgezegd.

Financial lease of operational lease?

Financial lease is de meest gekozen vorm. Hierbij schaf je met geleend geld een auto aan. Op papier ben je direct eigenaar. Bij zakelijke financial lease profiteer je dan ook van fiscale voordelen, zoals renteaftrek en investeringsaftrek.

Operational lease ziet er wat anders uit. De auto blijft in bezit van de leasemaatschappij, die ook de tenaamstellingscode bij het kentekenbewijs krijgt. De auto staat niet als schuld op de balans. Voor ondernemers is het voordeel hiervan dat werkkapitaal wordt vrijgehouden. Bij operational lease worden de kosten maandelijks op de winst- en verliesrekening geboekt.

Het laatste nieuws

Gerelateerde artikelen