Zoek

Autoradio – dit moet je weten

Vooral als je vaak en lang onderweg bent met de auto kun je eigenlijk niet zonder autoradio. Tijdens het rijden naar je favoriete muziek of zender luister maakt autorijden een stuk comfortabeler. Waar moet je op letten bij de aankoop van een autoradio?

Functies van de autoradio

Waar in het verleden een radio voor je auto slechts enkele functies had, zijn er nu tal van mogelijkheden. Om te weten welke autoradio het beste bij jou past, moet je weten welke opties je hebt. Dit zijn de mogelijkheden:
Digital Audio Broadcasting (DAB+): Het gaat hier om een digitale radio die een betere  en storingsvrije weergave van muziek biedt dan de traditionele radio. Bijkomend voordeel is dat je uit veel meer zenders kunt kiezen dan voorheen. Dankzij de service van verkeersdiensten die je tijdig informeren over de laatste files kun je als dat nodig is je route aanpassen.

CD/MP3: Voor wie graag naar een DVD van een favoriete artiest luistert is deze functie een must. Dankzij de MP3-functie kun je ook nog eens zelf of door een ander gebrande DVD beluisteren.
USB-aansluiting: Dit maakt het mogelijk om allerlei geluidsbestanden te beluisteren die je op de USB hebt gezet. Vooral tijdens een lange rit kan het prettig zijn om naar een luisterboek of een podcast te luisteren. Bovendien kun je via je mobiele telefoon allerlei apps beluisteren.
Bluetooth: Met behulp van deze functie is het mogelijk om een draadloze verbinding tussen verschillende apparaten tot stand te brengen. Dat houdt in dat je ook de muziek die je op je telefoon hebt opgeslagen in de auto kunt afspelen. Verbind je telefoon via bluetooth aan de autoradio en hoor je favoriete muziek uit de autospeakers. Belangrijk voordeel is ook dat je op deze manier handsfree kunt bellen zonder een kabeltje aan te sluiten. Dat is niet alleen handig, maar vooral veilig.

Afstandsbediening: Mocht het stuur van jouw auto geen knopje of toets hebben voor het op afstand bedienen van de autoradio, dan kun je apart een afstandsbediening aanschaffen en deze aan het stuur of in ieder geval binnen handbereik bevestigen. Het helpt je om niet te worden afgeleid van het verkeer als je de zender verandert of als je een telefoontje beantwoordt.
GPS-navigatie: Steeds meer autoradio’s bieden de mogelijkheid om je precies daar te brengen waar je moet zijn. Vooral handig als je geen navigatiesysteem in de auto hebt.
Internetverbinding: Een geïntegreerde WiFi-functie en een modem voor 3G/4G zorgen ervoor dat je altijd online kunt zijn.
Cameraverbinding: Deze functionaliteit stelt je in staat om te zien wat er voor en achter de auto gebeurt, vooral handig bij het parkeren en achteruitrijden. Informatie over autoradio van Autodoc.nl.

Waar moet je op letten bij de aankoop van een autoradio

Behalve dat je je keuze moet afstemmen op de functies die jouw autoradio moet hebben, zijn er nog een aantal andere factoren die een rol spelen bij het kiezen van de juiste radio. Omdat er een overvloed aan opties is, moet je jezelf de volgende vragen stellen:

Welke pasvorm moet de autoradio hebben? Sommige producten die je voor je auto koopt zijn universeel en geschikt voor de meeste automodellen, dit geldt niet voor de autoradio. Er zijn 2 soorten autoradio’s: 1-DIN en 2-DIN. De 1-DIN autoradio is met het smalle display en het formaat van 180x50x150 mm de meest voorkomende radio. De 2-DIN autoradio heeft een display dat precies 2 maal zo hoog is (180x100x150 mm) en is daarmee de juiste keuze als je bijvoorbeeld een navigatie gebruikt.
Check of de radio in de uitsparing pas en of deze de juiste aansluitmogelijkheden heeft. Dit is eigenlijk logisch maar wordt bij de aankoop soms vergeten.

Wat is het vermogen van de radio? Ben jij iemand die graag naar muziek luistert met het volume iets hoger en zonder dat de muziek vervormt, kies dan voor een radio met een sterker vermogen. Je zou dan moeten kiezen voor een vermogen van meer dan 4×50 Watt.
Is de autoradio makkelijk te bedienen? Tijdens het rijden staat de verkeersveiligheid altijd voorop en mag de bediening van apparaten je aandacht niet van de weg afleiden. Een autoradio met grote knoppen, goed zichtbare display, intuïtieve interface en eventueel zelfs stembediening verdient in alle gevallen de voorkeur. Informatie over autoradio van kieskeurig.nl

De alternator voorziet de batterij van stroom

In een auto die elke dag rijdt, voorziet de dynamo de accu van stroom. In voertuigen die niet dagelijks worden gebruikt, zoals klassieke auto’s, campers, boten, golfkarretjes, grasmaaiers enzovoort, loopt de accu echter langzaam leeg. Zelfs als de ontlading slechts 1% per dag bedraagt, kan dit binnen een paar maanden leiden tot een volledig lege accu. Dit is waar een druppellader uitkomst kan bieden, en hij is vooral handig om de stroom die nodig is voor je autoradio op peil te houden.

Een druppellader is een speciaal type lader voor autoaccu’s die is ontworpen om de accu heel langzaam op te laden met een lage stroomsterkte. In veel gevallen is de laadsnelheid ongeveer gelijk aan de natuurlijke ontlaadsnelheid. Hierdoor is het mogelijk om de batterij aangesloten te laten op de lader, omdat er weinig of geen kans is op overladen van de batterij en de daaruit voortvloeiende schade. Dit zorgt ervoor dat het radiosysteem van je auto en andere elektrische onderdelen blijven werken, zelfs als de auto langere tijd niet wordt gebruikt. Voor de beste resultaten is het aan te raden om te investeren in een druppellader die automatisch wordt uitgeschakeld wanneer de accu vol is en weer wordt ingeschakeld zodra de accu lading begint te verliezen.

Info: https://www.autodoc.nl/info/accu-druppellader-hoe-hij-werkt-en-opladen-van-een-lege-batterij

Het laatste nieuws

Gerelateerde artikelen