
- Audi één van de eerste autofabrikanten met laadpark inclusief netwerksimulator die stroomvoorzieningen van andere landen nabootst
- Installatie in Ingolstadt test opladen van elektrische auto’s in uiteenlopende landen
- Opgedane ervaringen worden direct in R&D verwerkt
Of het nu gaat om 110 of 230 volt, of om 50 of 60 hertz; bij Audi in Ingolstadt kunnen elektrische auto’s nu worden opgeladen alsof ze in China, de Verenigde Staten of in welk ander land wereldwijd dan ook rijden. In het nieuwe testcentrum voor elektrisch opladen in Ingolstadt test Audi elektrische modellen onder ‘stroomcondities’ zoals die gelden in uiteenlopende landen waar het merk auto’s verkoopt. De testresultaten worden vervolgens direct verwerkt in de R&D-activiteiten voor Audi’s huidige en toekomstige modellen, waardoor klanten altijd kunnen rekenen op de beste laadervaring, waar dan ook ter wereld.
Audi is één van de eerste autofabrikanten die een netwerksimulator gebruikt. Deze simulator, die begin dit jaar in gebruik is genomen bij Audi’s hoofdfabriek in Ingolstadt, is de nieuwe spil in de testactiviteiten van het merk op het gebied van het opladen van elektrische auto’s. Daarvoor maakt Audi in Ingolstadt gebruik van laadstations van verschillende fabrikanten uit uiteenlopende landen. De netwerksimulator maakt het mogelijk om te testen met laadstations uit niet-EU-landen, op basis van de benodigde netspanning en netwerkeigenschappen zoals ze in die landen gelden. Op deze manier kan Audi op één centrale plek praktijktests uitvoeren en omstandigheden nabootsen die gelinkt zijn aan de talloze landen wereldwijd waar Audi vertegenwoordigd is.

Grote verschillen in wereldwijde elektriciteitsnetwerken
Elektriciteit mag dan gewoon uit het stopcontact komen, maar als we wereldwijd naar de verschillende wandcontactdozen kijken, wordt direct duidelijk dat stroom niet overal hetzelfde is. Dat komt doordat elektriciteitsnetten kunnen verschillen in samenstelling, spanning en frequentie. Als een elektronisch apparaat bijvoorbeeld is ontworpen voor een spanning van 120 volt en 60 hertz – zoals gebruikelijk in Noord-Amerika – kan het niet worden gebruikt met de 230 volt en 50 hertz die de standaard zijn in Europa. “Met de netwerksimulator kunnen we testen of onze modellen succesvol kunnen opladen bij laadstations in bijvoorbeeld de VS of China”, legt projectmanager Daniel Ettinger uit.
De flexibele 500 kW simulator van Audi kan spanningen leveren die variëren van 100 tot 540 volt en frequenties tussen 40 en 65 hertz. Het systeem ondersteunt eenfase-, tweefase- en driefase-netwerken, en voorziet tevens in een split-fase werking.
Altijd de perfecte laadervaring
In Ingolstadt gebruiken Audi-technici de netwerksimulator om belangrijke inzichten te verkrijgen in hoe elektrische auto’s en laadstations op elkaar reageren. Vervolgens past Audi de nieuw verworven kennis toe om de autosoftware nog beter voor te bereiden op de wereldwijd gebruikte laadstations en om de laadprestaties van Audi-modellen verder te verbeteren. Deze methodiek bespaart tijd en geld, omdat er minder vaak uitgebreid getest hoeft te worden in het buitenland. Tegelijkertijd profiteren klanten van een laadervaring die individueel is afgestemd op de lokale omstandigheden, zodat het opladen in alle uithoeken van de wereld nog sneller en gemakkelijker gaat.
Dit delen:
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend) WhatsApp
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend) Print
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend) Facebook
- Klik om te delen op X (Wordt in een nieuw venster geopend) X
- Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend) LinkedIn
- Klik om te delen met Reddit (Wordt in een nieuw venster geopend) Reddit
- Klik om op Tumblr te delen (Wordt in een nieuw venster geopend) Tumblr
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend) Telegram
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend) E-mail
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend) Pinterest