Zoek

Audi waarschuwt voor prijsverhoging

 

Rupert Stadler van Audi AG, heeft gewaarschuwd dat autofabrikanten mogelijk hun prijzen moeten verhogen tot boven het inflatietempo als reactie op de snel stijgende grondstofprijzen en de technologische kosten waarmee zij geconfronteerd worden.

In een interview met de Financial Times zegt ie voorbereid te zijn voor een dergelijk prijsverhoging. Als de grondstofprijzen op het huidige hoge niveau blijven, dan neemt de druk voor iedereen toe, aldus de topman. Dit jaar is de prijs van staal verdubbeld, en is de wisselkoersverhouding van de euro moet andere munten ongunstiger geworden en moet er tegelijkertijd fors geïnvesteerd worden in kleinere motoren en compactere modellen.

Autofabrikanten geven vanwege de sterke concurrentie zelden toe dat zij prijsverhogingen voorbereiden. Zij zijn bang zat zij hiermee rivalen munitie in handen geven om met een snelle tegenreactie te komen, met verlies aan marktaandeel als gevolg. Met name op de Amerikaanse markt is de druk van de consument groot om korting te bieden.

Dat het juist Audi is dat moeite heeft met de huidige grondstofprijzen is opvallend, want premiummerken zijn volgens analisten beter in staat om prijsverhogingen op te vangen. Luxelabels werken doorgaans met ruimere marges dan volumemerken. Tegelijkertijd profiteert Audi van de kwantumconcern die op concernniveau van Volkswagen bij leveranciers bedongen kan worden. 

Maar dit neemt niet weg dat Audi net als haar concurrenten fors dient te investeren in hybride modellen en elektrische auto’s, evenals in nieuwe motoren plus andersoortige technologieën en lichtere materialen. Allemaal met als doel om de uitstoot van de auto’s te reduceren. Rudolf Stadler laat in het interview weten dat, afhankelijk van de vraag, Audi een via het stopcontact oplaadbare versie van de A1 en/of van de A4/A5/Q5 zal lanceren.

Volgens Rudolf Stadler komt de grote uitdaging pas in 2009, want dit jaar hebben de autofabrikanten zich nog kunnen verzekeren tegen de ongunstige koerswissel verhouding. Het is voor iedereen een grote vraag wat er volgend jaar gaat gebeuren.

Audi heeft zijn prijzen dit jaar met 0,5 à 1,5 verhoogd, maar Rudolf Stadler vindt het voorbarig om nu al te praten wat voor additionele prijsverhogingen wat Audi eigenlijk zou moeten doorvoeren.

Bron: Financial Times

Het laatste nieuws

Gerelateerde artikelen