Zoek

Audi CR-8 met Jaap van Lagen

Tijdens de eerste 12 uur race op het F1 Grand Prix circuit van de Hungaroring op 27 september heeft de nieuwe sportauto, de Audi CR-8 met de bekende Nederlandse coureur Jaap van Lagen, zijn snelste rondetijd neergezet. Hij eindigde op de vierde plaats tijdens de kwalificatie met een rondetijd van 1:53,498. Dit was slechts 0,2 seconden achter de Jetalliance Porsche 996 RSR en het verschil met de uiteindelijke winnaar, de Schubert Motorsport BMW Z4, was minder dan twee seconden. De Audi CR-8 is de competitieve raceversie van de Audi’s R8 sport coupe, ontwikkeld en gemaakt op initiatief van Creventic BV, de organisatoren van de TOYO TIRES 24H van Dubai en de 24H SERIES.

In het laatste kwartaal van het afgelopen jaar heeft Creventic een speciale afdeling opgezet voor het ontwikkelen van de twee Audi’s CR-8, zoals deze competitieve versie wordt genoemd. Om de nodige ervaring te verkrijgen, waren de eerste modificaties aan de auto gelimiteerd uitgevoerd voor de 24h van Dubai afgelopen januari. Desondanks waren er wel al kleine veranderingen gedaan aan het motormanagement systeem om de kracht uitstoot te vergroten tot ongeveer 430 pk.

Tijdens de 12 uur van Hongarije op 27 september 2008 stond er een compleet nieuwe Audi CR-8. Het gespecialiseerde Creventic team heeft een groot aantal modificaties aan de auto uitgevoerd om een raceauto te creëren die de competitie aankan met een Porsche GT3 Cup versie. De auto is verbreed naar twee meter en verder is er onder andere een centrale race radiator ingebouwd, een extra benzine tank voor lange afstand races, een centrale wielaandrijving en een nieuwe sequentiële versnellingsbak. Een andere grote verbetering aan de auto is het toegepaste lichtgewicht carbonfiber bij de carrosserie delen, waardoor de auto een bredere en meer raceachtige uitstraling heeft gekregen.

Al deze veranderingen hebben ervoor gezorgd dat het gewicht van de auto is verlaagd naar 1250 kg en de prestaties van de auto aanzienlijk zijn verbeterd. Gerrie Willems: “Op de Hungaroring heeft de auto bewezen dat het zo snel kan zijn als een Porsche RSR. Tijdens de kwalificatie is de Audi op de vierde plaats geëindigd met een rondetijd van 1:53,498, net achter een BMW Z4 en twee Porsches 996 RSR. Helaas kreeg de auto tijdens de warming up een gebroken vliegwiel, waardoor de versnellingsbak moest worden vervangen. De auto was rond 7 uur in de avond weer terug op de baan en maakte opnieuw indrukwekkende rondetijden tussen de andere snelle rijders in het donker.” De bekende Nederlandse rijder Jaap van Lagen, bekend van de Porsche Supercup en de WTCC, was ook onder de indruk van de prestatie van de auto. “De Audi CR-8 heeft een groot potentieel en is nu al competitief met een Porsche” zegt Jaap.

Om de Audi CR-8 compleet te maken zullen er in de komende maanden verschillende testen worden verreden en gaat de auto ook mee naar de 4e editie van de TOYO TIRES 24h Dubai. “Voor geïnteresseerde rijders en teams is het mogelijk om deze raceversie van de Audi R8 zelf te huren om de prestatie van deze auto van dichtbij mee te kunnen maken.” zegt Willems. Voor meer informatie over de auto en de rijmogelijkheden kijk op de speciale website van de Audi CR-8

Bron: Race Express

Het laatste nieuws

Gerelateerde artikelen