Zoek

Pure kracht: ABT’s supersporter Audi AS5-R

Heeft ABT Sportsline met de AS5 op basis van de Audi A5 een goede zet gedaan? Want de Coupé heeft een dynamische lijn en  is edel getekend, technisch krachtig en snel. Een ‘echte’ ABT dus.

Nu komen de Kempteners met de kroon op deze modelversie, de AS5-R. Deze Audi is een ab(t)solute supersporter, niet meer en niet minder: dankzij ABT Power-R, dus door verandering van het motormanagement en het gebruik van de ABT Compressor wordt het vermogen met 156 pk (115 kW) naar een machtige 510pk (375 kW) opgestuwd.

De ABT AS5-R sprint in 4,5 seconden naar de 100 km/u en trekt dan stevig door tot de topsnelheid van vette 292 km/u. Ondanks deze enorme vermogenstoename, blijven verbruik en daarmee schadelijke uitstoot om standaard niveau. De CO2 uitstoot per pk zakt echter van 0.81 naar 0.56 g/km.

Zoals bij ABT gebruikelijk, passen alle componenten perfect op elkaar en zijn op de enorme kracht van de supersporter afgestemd: de ABT reminstallatie heeft schijven van 380 mm diameter en zorgt voor een maximale vertraging in extreme gevallen, en de ABT schroefset helpt al dat vermogen goed op de straat over te brengen.

Dit alles resulteert in een rijmachine van de extraklasse, die ook in het dagelijks gebruik plezier geeft en op lange reizen zich van een goedmoedige kant laat zien. De ABT AS5-R is daarom een maximum Audi en een statement, dat laat zien, op welk een hoog niveau de Ingenieurs van ABT werken.

Natuurlijk past ook ‘het pak’ als gegoten:  de voorbumper-onderspoiler benadrukt nog eens de ABT-Grill en de markante partij rond de mistlampen, en de kiemvormige luchtinlaten vragen aandacht naar de flanken van de ABT AS5-R. Zeer geslaagd is ook de kant die de meeste andere verkeersdeelnemers slechts kort zullen zien: de achterkant met de onderbumper inzetstukken en de 4-pijps eindpotten toont, dat deze modelatleet op wielen meer is als ‘slechts’ een mooie Audi.
Als ideale aanvulling bevelen de ABT designers de ABT BR-velgen aan in 20 inch formaat.

En met deze laatste aanvulling kan de snelle ABT AS5-R zijn krachten veilig en zeker ontvouwen. En daarvan heeft het een heleboel.

Kijk hier naar een eerdere update op AudiBlog

Het laatste nieuws

Gerelateerde artikelen