Nederlandse première Audi e-tron op AutoRAI 2011

• Elektrisch aangedreven supersportwagen met hoog prestatiepotentieel
• Innovatief lithium-ion batterijpakket goed voor actieradius van 250 km
• Productiemodel Audi R8 e-tron eind 2012 verwacht

Audi AG in Duitsland heeft bevestigd dat de Audi e-tron zijn opwachting maakt op de AutoRAI 2011. De supersportwagen weegt in totaal slechts 1.600 kg en beschikt over vier elektromotoren met een gezamenlijk vermogen van 230 kW / 313 pk en een maximaal koppel van maar liefst 4.500 Nm. De actieradius bedraagt 250 km. De Audi e-tron vormt de basis voor de Audi R8 e-tron die eind 2012 in beperkte serieproductie gaat.

De Audi e-tron is een fraai gelijnd studiemodel dat van meet af aan is ontworpen als elektrische auto. De supersportwagen beschikt over vier elektromotoren. Zo wordt elk wiel individueel aangedreven en dat maakt ook deze Audi tot een echte quattro. Het gecombineerde vermogen van 230 kW / 313 pk en het enorme koppel zorgen voor een sprint van 0-100 km/h in maar 4,8 seconden.

Innovatieve accutechnologie

De elektromotoren van de Audi e-tron worden gevoed door een innovatief lithium-ion batterijpakket. Het totale gewicht ervan bedraagt 470 kg en de capaciteit 42,4 kWh. Daarmee is de Audi e-tron goed voor een actieradius van 250 km. De batterij is achter het passagierscompartiment geplaatst ten behoeve van een optimale gewichtsverdeling en een zo laag mogelijk zwaartepunt. De aandrijfkracht wordt variabel over de vier wielen verdeeld. Deze elektrische vorm van quattro-aandrijving zorgt voor een hoge mate van dynamiek en stabiliteit.

Lichtgewicht constructie

De Audi e-tron is voor een belangrijk deel opgebouwd uit lichtgewicht materialen zoals aluminium en hightech kunststoffen. Mede daardoor weegt het innovatieve prototype in totaal slechts 1.600 kg.

Toekomstperspectief

De Audi e-tron is in alle opzichten een spectaculair prototype. Maar wel een met een groot toekomstpotentieel. Op basis van de e-tron werkt Audi namelijk aan een volledig elektrisch aangedreven Audi R8. Volgens planning start eind 2012 een beperkte serieproductie van dat model.

Bron: Audi Nederland

Gerelateerde artikelen