Zoek

Audi presenteert nieuwe A6 allroad quattro

• Vooruitstrevende aandrijflijn: efficiënte motoren en quattro vierwielaandrijving

• Tot 20% zuiniger dan voorgaande modellen

• Tractie en stabiliteit onder alle omstandigheden

In juni start Audi met de levering van de nieuwe A6 allroad quattro. Ook deze nieuwe generatie kenmerkt zich door een stoer uiterlijk. Bovendien gaat deze A6 door waar het asfalt ophoudt. Ten opzichte van zijn voorganger is de nieuwe A6 allroad quattro tot maar liefst 20% zuiniger. De uitvoering met de 150 kW/204 pk sterke 3.0 TDI heeft bijvoorbeeld een gemiddeld verbruik van slechts 6,1 l /100 km.

De nieuwe Audi A6 allroad quattro is 4,94 m lang, 1,90 m breed en 1,47 m hoog. Zijn carrosserie bestaat voor circa 20% uit aluminium. Ten opzichte van zijn voorganger leidt dit tot een gewichtsbesparing tot wel 70 kg. Het koetswerk van de A6 allroad quattro staat zes centimeter hoger dan dat van de reguliere Audi A6 Avant. Andere typische allroad-kenmerken zijn de bredere wielkasten, bodembescherming en een specifieke dakreling. Dankzij de lange wielbasis (2,91 m) is het ruimteaanbod voor de inzittenden riant. De bagageruimte heeft een inhoud van 565 liter. Door het neerklappen van de complete achterbank wordt het volume vergroot tot 1.680 liter. De bagageruimte zelf is variabel in te delen. In het MMI-systeem is een functie opgenomen die de hellingshoek van de auto weergeeft.

Vier motoren

Bij de marktintroductie in juni is de Audi A6 allroad quattro leverbaar met keus uit vier motoren, alle met directe brandstofinspuiting, turbotechnologie, een Start-Stop-systeem en Audi’s innovatieve warmtemanagement. Daardoor zijn de nieuwe motoren tot 20% zuiniger dan hun voorgangers. De 3.0 TFSI V6-benzinemotor levert een vermogen van 228 kW/310 pk en een koppel van 440 Nm. De topsnelheid met deze motor bedraagt 250 km/h en de sprint van 0-100 km/h duurt 5,9 seconden. Het gemiddelde verbruik bedraagt 8,9 l/100 km. De 3.0 TDI V6 dieselmotor is er in drie vermogensvarianten: 150 kW/204 (450 Nm), 180 kW/245 pk (580 Nm) en 230 kW/313 pk (biturbo; 650 Nm). De versie met 150 kW/204 pk laat een gemiddeld verbruik van slechts 6,1 l/100 km voor zich noteren (CO2: 159 g/km). De krachtigste TDI-uitvoering beschikt standaard over een achttraps tiptronic-transmissie. Alle andere motoren worden standaard gekoppeld aan de efficiënte zeventraps S tronic-transmissie met dubbele koppeling.

Dynamiek en comfort

De nieuwe A6 allroad quattro wordt standaard geleverd met adaptieve luchtvering met elektronisch geregelde demping. Bij hogere snelheden gaat de carrosserie automatisch 15 mm naar beneden om de luchtweerstand te verminderen. Met een druk op de knop kan het koetswerk 35 mm omhoog bewegen. Dit is bijvoorbeeld handig in zwaar terrein. De downhill-assistent komt van pas bij steile afdalingen. Afhankelijk van de ondergrond wordt de snelheid dan beperkt tot 10 of 20 km/h. Ook de nieuwe elektromechanische stuurinrichting is standaard. Deze werkt precies en is zeer efficiënt. Dynamic Steering is optioneel. Audi drive select behoort tot de standaarduitrusting. Hiermee kan de bestuurder de werking van bijvoorbeeld de besturing, de luchtvering, het gaspedaal, de transmissie naar eigen inzicht instellen. Ook is er keuze uit diverse basisinstellingen. In de Efficiency-modus werken alle systemen bijvoorbeeld zo economisch mogelijk.

Nuttige assistentie

Voor de nieuwe A6 allroad quattro is een groot aantal vooruitstrevende assistentiesystemen beschikbaar. De adaptieve cruise control met Stop & Go-functie zorgt ervoor dat de auto automatisch een bepaalde afstand tot voorliggers aanhoudt. Bij snelheden tot 30 km/h kan het systeem bij dreigend ongevalgevaar bovendien volautomatisch een noodremactie uitvoeren. Andere nuttige voorzieningen zijn het preventieve veiligheidssysteem Audi pre sense, Audi Active lane assist en de nachtzichtassistent. Het bestuurdersinformatiesysteem omvat ook vermoeidheidsherkenning. De Audi A6 allroad quattro is eveneens leverbaar met de parkeerassistent, die de auto automatisch instuurt. De parkeerassistent plus beschikt bovendien over omgevingscamera’s die de ruimte rondom de auto zichtbaar maken.

Informatie, opties, multimedia en connectiviteit

Optioneel is de Audi A6 allroad quattro leverbaar met een head-up display dat informatie op de voorruit projecteert. De sfeer aan boord wordt mede bepaald door de ambienteverlichting die gebruik maakt van LED-technologie. De voorstoelen zijn leverbaar met zowel een ventilatie- als een massagefunctie. Andere interessante opties zijn het glazen panoramadak en de ‘comfortsleutel’ (keyless acces en start). Het infotainment-aanbod is modulair van opbouw. De top wordt gevormd door MMI navigatie plus met harde schijf en touchpad- en spraakbediening. Voor de beste geluidskwaliteit is er het Advanced Sound System met 15 luidsprekers van Bang & Olufsen. Eveneens optioneel is de Bluetooth telefoon online. Hiermee zijn via UMTS online diensten beschikbaar. De Audi A6 allroad quattro is er ook met WLAN hotspot waardoor passagiers met mobiele apparatuur toegang hebben tot het internet.

De levering van de nieuwe Audi A6 allroad quattro start in juni. De prijzen zijn nog niet bekend.

Audi Nederland

Het laatste nieuws

Gerelateerde artikelen