Audi Fit Driver – De weg naar de toekomst

audifitConnected Cars, oftewel auto’s die voorzien zijn van internet breken definitief door in 2016. De technologie is er klaar voor, auto’s worden tegenwoordig niet meer alleen op prestaties maar vooral op gebruiksgemak gebouwd. Hulp bij het vinden van je auto, een parkeerplaats of tankstation zijn slechts simpele toepassingen die connected cars met zich meebrengen. Zo besteedt Audi veel aandacht aan innovatie en biedt meer dan enkel een auto die goed rijdt. Vanuit “Voorsprong door Techniek” gaat Audi verder en heeft de Duitse fabrikant het “Audi Fit Driver” concept recentelijk gelanceerd.

Audi ziet de auto van de toekomst meer dan een vervoersmiddel door de auto te verbinden met de smartphone en technologie het werk te laten doen. Onder andere intelligente camerasystemen worden in nieuwe Audi’s gebouwd en zijn ook al beschikbaar voor oudere modellen die bij AutoHero.comte koop zijn.

Geïntegreerde dashcam-systemen levert Audi op dit moment voor verschillende uitvoeringen, zoals de A4, A6 en Q7. Het camerasysteem wordt in de binnenspiegel verwerkt en vormt één geheel. De auto wordt vervolgens verbonden met de smartphone via WiFi en de beelden worden in Full-HD gestreamd naar de telefoon. De lenshoek bedraagt 170 graden, waardoor de bestuurder een volledig beeld krijgt van de omgeving rondom de auto. Zeker in drukke verkeerssituaties zorgt dit voor extra rust. Verzekeringsmaatschappijen zijn dan ook bijzonder geïnteresseerd in de mogelijkheden die camera-opnames bieden bij ongevallen. Ook de politie juicht deze ontwikkelingen toe door een objectief oog toe te voegen aan het verkeer.

Het Audi Fit Driver-concept gaat nog een stap verder. Hier wordt een koppeling gemaakt tussen autorijden en persoonlijk welbevinden. Volgens verkoopdirecteur Dietmar Voggenreiter wordt het belang van gezond en fit rijden steeds groter, met dit systeem levert Audi een belangrijke bijdrage aan deze ontwikkelingen. Audi Fit Driver is ontwikkeld in samenwerking met het Berlijnse kenniscentrum Flying Health Incubator, dat zich richt op startups die digitale ontwikkelingen in de gezondheidszorg mogelijk maken.
Het Audi Fit Driver-systeem bestaat uit een smartwatch die vitale lichaamsfuncties zoals hartslag en huidtemperatuur meet. Deze gegevens worden gecombineerd met gegevens over rijstijl en ademhaling. Ook externe factoren zoals weersomstandigheden en de actuele verkeerssituatie worden meegenomen in het totaalplaatje en geven mogelijkheden tot ingrijpen. Denk hierbij aan stoelmassages, aanpassing van de temperatuur of het advies om een pauze in te lassen.
Met dit geïntegreerde systeem houdt de boordcomputer van Audi het stressniveau van de bestuurder in de gaten en werkt actief aan stressreductie. Op deze manier wordt ook naar de toekomst gewerkt met de autonome (zelfrijdende) auto. Routes worden bepaald aan de hand van de agenda van de bestuurder, de bestuurder kan zich daardoor richten op zaken die voor hem belangrijk zijn, de auto doet de rest.
De mogelijkheden van Audi Fit Driver zijn eindeloos en worden druk ontwikkeld. Wie alvast goed voorbereid wil zijn op de toekomst van het zakelijke autorijden zou kunnen kijken naar een shortlease mogelijkheid voor het kunnen uitproberen van deze mogelijkheden. Met een investering in een Audi bent u in ieder geval al op de juiste weg.

Gerelateerde artikelen