AudiBlog.nl

Veranderingen op de occasionmarkt; compacte auto’s als Audi A1 populair

Audi A1 Sportback 1.2T 2012
Door de nieuwe fiscale regels die voor hybride auto’s gelden en het aanbod aan tweedehands auto’s in Nederland, dat niet overeenkomt met wat kopers daadwerkelijk zoeken, ontstaan er veranderingen op de occasionmarkt. Zo stijgt het aantal hybride auto’s dat op de occasionmarkt terechtkomt en neemt de aanschaf van tweedehands auto’s uit het buitenland toe.

Stijging aantal hybride occasions

Door de gunstige fiscale bijtellingsvoorwaarden waren hybride auto’s een paar jaar lang erg populair onder Nederlandse leaserijders. Deze gunstige voorwaarden zijn echter sinds 2013 langzaam afgebouwd en vanaf 2017 leveren alleen volledig elektrische auto’s nog een lage bijtelling van 4 procent op. Als gevolg van deze nieuwe fiscale regels was er eind 2013 een aanzienlijke piek waar te nemen in de verkoop van hybride auto’s. Voor deze auto’s zou het nultarief namelijk nog vijf jaar lang gelden, zelfs als er tussentijds van eigenaar zou worden gewisseld. Verder zorgen de nieuwe regels juist voor een groei van het aanbod aan hybride auto’s op de occasionmarkt, waarbij 2018 de kroon zal spannen; dan belanden alle hybride leaseauto’s tegelijk op de occasionmarkt.

Populariteit occasions uit buitenland

Een ander verschijnsel op de occasionmarkt is de stijging van het aantal tweedehands auto’s dat geïmporteerd wordt uit andere landen, zoals Duitsland, Frankrijk en België. Zo blijkt uit cijfers van de BOVAG dat er in de eerste vijf maanden van dit jaar al ruim 98.000 tweedehands auto’s uit het buitenland zijn gehaald. In mei waren dit er alleen al meer dan 17.300; een stijging van maar liefst 23,5 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Paul de Waal, woordvoerder van BOVAG, zei hier het volgende over: “De vraag naar auto’s uit het buitenland is groot. Dat komt omdat het aanbod van tweedehands auto’s in Nederland niet overeenkomt met wat kopers zoeken. Er is een mismatch.

Compacte, tweedehands auto vs. oude leaseauto’s

Occasiondealers merken dat de vraag naar compacte, tweedehands auto’s de laatste tijd groot is. Denk hierbij aan auto’s als de Audi A1 en de Renault Clio. Vooral de compacte exemplaren op benzine, van maximaal vier jaar oud, zijn in trek. Maar juist deze auto’s zijn op de Nederlandse occasionmarkt maar beperkt beschikbaar. Dit heeft alles te maken met de nieuwe fiscale regels; een groot deel van de occasionmarkt is gevuld met auto’s uit de leasemarkt, en dat zijn over het algemeen diesels en hybriden die ouder zijn dan vier jaar. Het gevolg: er worden massaal compacte occasions uit het buitenland geïmporteerd.

Door deze veranderingen op de occasionmarkt is het goed om te weten waar je op moet letten bij de aankoop van een tweedehands auto. Voor particulieren zijn de oude leaseauto’s bijvoorbeeld wel interessant. Het grote aanbod zorgt er namelijk voor dat een niet al te oude occasion voor een goede prijs te krijgen is. Bovendien maakt het grote aanbod een zorgvuldige selectie mogelijk.

Beeldrechten: Flickr RL GNZLZ CC BY 2.0 Bepaalde rechten voorbehouden


Gerelateerd nieuws