Zoek

Ultieme fun: Audi R8 V10 RWD en R8 LMS GT4

  • Audi R8 met achterwielaandrijving nu vaste optie in modelprogramma
  • Vernieuwd design voor straat- en circuitversie
  • Atmosferische 5,2-liter V10 met 540 pk; 0-100 km/u in 3,7 seconden

De Audi R8-serie is een permanente nieuwe uitvoering rijker. De Audi R8 V10 met achterwielaandrijving is gepromoveerd van ‘special series’ uitvoering naar een vaste aanwinst binnen de R8-lineup, inclusief een vernieuwd design. De atmosferische V10 middenmotor met 397 kW/540 pk en achterwielaandrijving vormen samen een perfecte combinatie voor puur en ultiem rijplezier. De R8 RWD Coupé en Spyder arriveren begin 2020 in Nederland en zijn nu te bestellen en configureren. Op basis van deze nieuwe variant introduceert Audi tegelijkertijd ook de Audi R8 LMS GT4 raceauto, eveneens met achterwielaandrijving en voorzien van een nieuw design en geoptimaliseerde aerodynamica.

Nieuw serieproductiemodel: Audi R8 V10 RWD

De Audi R8 V10 RWD, die als Coupé en Spyder leverbaar wordt, heeft een bredere en plattere Singleframe-grille gekregen, en openingen onder de ‘motorkap’ die verwijzen naar de styling van de Audi Sport quattro. De luchtinlaten, voorsplitter en luchtuitlaatgrille achter zijn breder geworden, terwijl de diffuser, die wordt geflankeerd door twee ovale uitlaatpijpen, verder omhoog is geplaatst. Op de flanken hinten de sideblades van de R8 V10 RWD naar de speciale status van het model: het bovenste deel is in hoogglans mythos zwart uitgevoerd, het onderste deel in carrosseriekleur. Hoogglans zwart vormt tevens de basis voor de splitter, dorpels en diffuser. Het carbon stylingpakket en – voor de Spyder – een uitgebreider zwart stylingpakket zijn als optie leverbaar. In het interieur zitten de bestuurder en passagier op sportstoelen gehuld in leer en Alcantara. Een glanzend RWD-embleem bevindt zich op het dashboard vóór de voorpassagier.

Het hart: de atmosferische 5.2 FSI

Het hart van de Audi R8 V10 RWD ligt achter de rug van de bestuurder. De 5.2 FSI levert 397/540 pk bij 6.500 tpm. Via een 7-traps S tronic-automaat met dubbele koppeling én een mechanisch sperdifferentieel wordt het maximumkoppel van 540 Newtonmeter overgebracht op de achterwielen. De R8 V10 RWD Coupé (gecombineerd verbruik in l/100 km: 12,9; gecombineerde CO2-emissies in g/km: 293–294**) sprint in 3,7 seconden van 0-100 km/u en vervolgens door naar een top van 320 km/u. Voor de Spyder (gecombineerd verbruik in l/100 km: 13,1; gecombineerde CO2-emissies in g/km: 298 – 299**) zijn die waarden vastgesteld op 3,8 seconden en 318 km/u. 

Extreme liefhebbersauto

De achterwielaandrijving van de R8 V10 RWD zorgt voor specifieke rijkenmerken. Wanneer de Sport-stand wordt geactiveerd in combinatie met Electronic Stabilization Control ESC, maken de onderstelsetup en de ESC-aansturing zelfs gecontroleerd driften mogelijk. Standaard staat de Audi R8 V10 RWD op zwarte 19 inch gesmede velgen met 245/35 banden voor en 295/35 banden achter. 20 inch exemplaren met sportbanden zijn eveneens leverbaar, voor nog meer sportiviteit, grip en stopkracht onder zware belasting.

Het gewicht van deze R8 wordt in een 40:60 verhouding over de voor- en achteras verdeeld. Vanwege het ontbreken van een cardanas, quattro lamellenkoppeling en differentieel op de vooras is de R8 V10 RWD zo’n 65 kilogram (Spyder: 55 kg) lichter dan de reguliere R8 quattro.

De R8 V10 RWD wordt grotendeels met de hand vervaardigd in de ‘Böllinger Höfe’ fabriek van Audi in Neckarsulm. De Coupé-versie wordt begin 2020 leverbaar vanaf € 225.595* (Spyder: vanaf € 241.055*). Beide modellen zijn vanaf vandaag te configureren en per direct te bestellen.

De raceversie: Audi R8 LMS GT4

De GT4 raceauto is direct afgeleid van het productiemodel, waarbij zo’n 60 procent van de onderdelen gelijk zijn. De nieuwe racer maakt indruk dankzij de verder aangescherpte rijdynamiek. Zoals door de reglementen wordt voorgeschreven levert de 5,2-liter V10-motor maximaal 364 kW/495 pk. Net als de straatversie is de GT4 gekoppeld aan een 7-traps transmissie met dubbele koppeling.

Twee innovaties maken het de bestuurder gemakkelijker om zelfs onder uitdagende condities voor de overwinning en bekers te strijden. Voor het eerst kunnen de ABS en TC tractiecontrole nauwkeurig worden ingesteld. Er zijn acht verschillende rijstanden waaruit de coureur kan kiezen op basis van onder andere de weers- en circuitcondities en de mate aan grip. Daartoe is de Audi R8 LMS GT4 voorzien van het stuurwiel van de GT2 raceauto, met twee draaiknoppen voor de ABS en TC centraal op het stuur, precies in het blikveld van de coureur.

Momenteel is de Audi R8 LMS GT4 inzetbaar in 27 kampioenschappen in Amerika, Azië, Australië, Europa en Zuid-Afrika. De meeste ervan beslaan een volledig seizoen, maar er zijn ook stand-alone evenementen, zoals de 24-uurs races op de Nürburgring en in Dubai.

Het laatste nieuws

Gerelateerde artikelen