Zoek

Kun je beter een auto kopen of leasen?

Veel mensen hebben een auto nodig voor hun werk of voor het verplaatsen van hun kinderen van locatie A naar locatie B. Waar voorheen veel mensen ervoor kozen om een auto te kopen, is er een soort verandering gaande. Het wordt namelijk steeds populairder om een auto te leasen. Vaak hebben mensen namelijk maar een kleine spaarrekening en de koop van een auto is een flinke uitgave. Als je een auto least, hoef je niet je spaarrekening te plunderen, maar het kost je in verhouding maandelijks wel meer dan wanneer je een auto gekocht hebt. Hieronder vertellen we de verschillen tussen leasen en kopen.

Michael Walter

Een auto kopen

Als je besluit om een auto te kopen, is dit een flinke investering. Je bent al gauw een paar duizend euro kwijt. Dit is dus alleen een optie voor mensen die een (goedgevulde) spaarrekening hebben. Na het kopen van je auto, ben je niet van de kosten af. Als er namelijk iets is met je auto, kost elke reparatie je geld. Daarnaast heb je ook jaarlijks je APK en een kleine/grote beurt. Hier moet je rekening mee houden, het kost namelijk altijd meer geld dan je van te voren hebt ingeschat. Hoelang je met je auto kunt doen, ligt aan de staat waarin de auto verkeert zodra je het koopt. Is het een nieuwe auto van de garage of heb je ‘m tweedehands op de kop getikt? In dat laatste geval loop je het risico dat de auto niet lang meegaat.

Een auto leasen

Shortlease is een uitkomst voor mensen die niet lang vast willen zitten aan een auto en voor mensen die geen grote spaarrekening hebben. Als jij voornamelijk thuis werkt en af en toe op projectbasis een paar weken naar een bedrijf moet, is het leasen van een auto ideaal. Met een shortlease contract kun je al vanaf een maand een auto huren. Maar er zijn ook mensen die het leuk vinden om regelmatig te wisselen van auto. Een shortlease contract biedt dan uitkomst, omdat je zo een paar keer per jaar kunt wisselen auto model. Een groot voordeel van leasen is dat je naast je maandelijkse kosten en brandstof geen bijkomende kosten hebt aan je auto. Een leasecontract is namelijk inclusief reparaties, grote- en kleine beurt, banden wisselingen, APK, wegenwacht en verzekeringen. Ideaal dus voor mensen die hier geen omkijken naar willen hebben.

Wat past bij jou?

Het kan nog steeds een moeilijke beslissing zijn wat in jouw situatie de beste keuze is. Met supershortlease heb je wel de lusten, maar niet de lasten. Je kunt ook op proef een maandje of twee een auto huren om te beoordelen hoe het je bevalt. Na deze paar maanden kun je dan beslissen of je hiermee doorgaat of dat je er toch voor kiest om een auto te kopen.

Het laatste nieuws

Gerelateerde artikelen