Zoek

Kleine schade aan je auto: herstellen of niet?

Het is een vraag die op het pad van de meeste autobezitters komt. Ga je een kleine kras herstellen? Een keer met je sleutels langs je portier. Of even niet opletten terwijl je de deur van je auto opent. En je wilt er al helemaal niet aan denken hoeveel mensen er op een parkeerplaats tegen je auto aan kunnen rijden. Kortom, een kleine schade is snel gebeurd. Vervolgens is het aan jou of je de schade wilt laten herstellen en hoe je dat doet. In dit artikel lees je welke keuze voor jou het verstandigst is.

Krassen verwijderen

Ruim meer dan de helft van de auto’s die je ziet rondrijden, heeft lichte krassen. Van een afstandje zie je dit niet, maar als het je eigen auto is, weet je maar al te goed dat ze er zitten. Het goede nieuws is dat het helemaal niet duur is om lichte krassen op een auto te verwijderen. Voor een bedrag rond de 40 euro is de kras verdwenen.

Let wel: dit gaat om krassen die ondiep zijn, waarbij de lak niet is beschadigd. Dit kun je eenvoudig zelf controleren door met je nagel over de kras heen te gaan. Als je nagel vastloopt op de kras, is de lak beschadigd. Dan heb je het over een diepe kras.

Ook diepe krassen kunnen worden verwijderd. De prijs daarvan komt natuurlijk wel een stuk hoger te liggen, omdat de lak moet worden hersteld. Dat is bij een lichte kras niet nodig.

Wat met de verzekering?

Als je hebt besloten om een kras te laten verwijderen, sta je voor een volgend dilemma. Schakel je de verzekering in of betaal je het herstelwerk uit eigen zak? Voor kleine herstellingen is het eigenlijk altijd beter om deze uit eigen zak te betalen. Het gaat om een bedrag van 40 euro, dat hoogstwaarschijnlijk uit je eigen risico komt.

Daarnaast spelen de schadevrije jaren een rol. Voor je premie is ieder schadevrij jaar mooi meegenomen. Als je meerdere jaren hebt opgebouwd, is het niet handig om dit vanwege een klein bedrag om zeep te helpen.

Houd bij grotere herstellingen wel in gedachten dat als je zelf de veroorzaker bent, alleen een allrisk verzekering voor dekking zorgt. Schade die door andere voertuigen of personen wordt veroorzaakt, wordt door de verzekering van die persoon betaald.

Waarom schade herstellen?

Het gaat bij het herstellen van kleine krassen niet alleen om de uitstraling van je auto. Want dat vindt lang niet iedereen een probleem. Zeker als je in een wat oudere auto rijdt, maakt het in feite weinig uit of er één of meerdere kleine krassen op de auto zitten.

Zolang de kras klein blijft, is het niet erg dat deze in de auto zit. Alleen kan een krasje altijd iets meer worden. Zodra de lak beschadigd raakt, begint het problematisch te worden. Zeker in extreme weersomstandigheden, bijvoorbeeld als er veel pekel op de weg ligt, wordt de kras alleen maar groter als je deze niet behandelt.

Het laatste nieuws

Gerelateerde artikelen