Auto’s zijn door de jaren heen alleen maar veiliger geworden. We kunnen het ons vandaag de dag niet eens meer voorstellen dat de allereerste auto’s helemaal geen autogordels hadden. Inmiddels is dat immers echt uit den boze. Naast veiligheidsgordels zijn ook airbags belangrijke veiligheidsvoorzieningen. Ze helpen de veiligheid van de bestuurder en de passagiers te verhogen bij een ongeval. Maar wist je dat er nóg een belangrijk veiligheidssysteem in de auto is? Hierbij moeten we natuurlijk denken aan het remsysteem. Goed werkende remmen zijn essentieel om de veiligheid in de auto te waarborgen. Stel je eens voor dat je met hoge snelheid rijdt en de remmen het plotseling niet of nauwelijks doen. Daar moet je toch niet aan denken? Daarom wordt aanbevolen om het remsysteem regelmatig te controlen en bij slijtage of schade deze zo snel mogelijk te vervangen.
In dit artikel besteden we meer aandacht aan de remmen en waar je precies op moet letten om deze in goede conditie te houden.
Efficiënt afremmen
De remmen van een auto worden intensief gebruikt. Het is dan ook niet vreemd dat deze uiteindelijk zullen slijten. Dit levert extra kosten op voor de bestuurder. Gelukkig zijn er enkele manieren waarop je efficiënter kunt afremmen en daarmee slijtage tegen kunt gaan.
Kijk vooral verder vooruit om plotseling remmen te voorkomen. Door de situatie van tevoren goed in te schatten, voorkom je dat je het voertuig plotseling tot stilstand moet brengen. Houd hierbij rekening met de weersomstandigheden en de afstand tot andere automobilisten. De beste manier om te remmen is door simpelweg het gas los te laten. Hierdoor hoeft er in de praktijk minder geremd te worden, zullen de remmen minder snel slijten en heb je dus minder last van onderhoudskosten.
Defecten aan de remmen herkennen
Maar hoe herken je defecten aan de remmen? Defecten aan het remsysteem kunnen zeer uiteenlopend zijn. Meestal zien we slijtage aan de remblokken terug. Als dit niet tijdig wordt opgelost, kan dit ertoe leiden dat het gehele remsysteem niet meer goed werkt. Deze vorm van slijtage wordt meestal bij de jaarlijkse keuring ontdekt. Er zijn echter ook manieren waarop je dit zelf kunt herkennen. Het valt bijvoorbeeld op dat de remweg langer wordt of dat het remmen ongelijktijdig wordt. Als je dergelijke signalen herkent, is het belangrijk om je auto zo snel mogelijk bij een deskundige te brengen en versleten onderdelen te vervangen.
Het remsysteem door de jaren heen
Sinds de eerste auto is het remsysteem heel ver ontwikkeld. Wist je dat de eerste auto’s zelfs helemaal geen remmen hadden? De auto remde af door de compressie van de motor. In de tweede helft van de 20e eeuw werd de auto-industrie plotseling erg groot en volgden de moderne ontwikkelingen zich in een rap tempo op. Tussen 1950 een 1960 werden de eerste remschijven geplaatst en maakten we de eerste stappen naar het moderne remsysteem van nu. In 1978 werd vervolgens het eerste antiblokkeerremsysteem (ABS) ontwikkeld. Dit was de voorloper van het systeem dat we nu kennen.
De huidige remsystemen ontwikkelen zich nog altijd snel door. Dankzij diverse geavanceerde remsystemen is het bovendien mogelijker om niet alleen veiliger, maar ook milieuvriendelijker te rijden.
Dit delen:
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend) WhatsApp
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend) Print
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend) Facebook
- Klik om te delen op X (Wordt in een nieuw venster geopend) X
- Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend) LinkedIn
- Klik om te delen met Reddit (Wordt in een nieuw venster geopend) Reddit
- Klik om op Tumblr te delen (Wordt in een nieuw venster geopend) Tumblr
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend) Telegram
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend) E-mail
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend) Pinterest