Zoek

Schouten en Paque op herhaling in Porsche Carrera Cup Benelux

Met elk één overwinning op Circuit Zandvoort herhaalden Nederlander Dirk Schouten (Q1 Trackracing) en de Belg Benjamin Paque (D’Ieteren Luxury Performance) hun successen van de seizoensstart van de Porsche Carrera Cup Benelux in Francorchamps. In Zandvoort was er ook volop aandacht voor het circuitdebuut van tweevoudig wereldkampioen rally Kalle Rovanperä (RedAnt Racing).

Na de ouverture in België voerde het tweede raceweekeinde van het seizoen de deelnemers aan de Porsche Carrera Cup Benelux voor het eerst dit jaar naar Nederland. In het voorprogramma van de prestigieuze Duitse raceserie DTM stonden er twee wedstrijden voor de snelste merkencup van de lage landen op het programma. Het was een evenement met een hoog Porsche-gehalte, want ook de Duitse Carrera Cup werkte op Zandvoort twee races af.

Pole-positions voor Langeveld en Schouten

Dat Paque en Schouten ook op Zandvoort het tempo goed te pakken hadden, lieten ze al zien door elk eenmaal de snelste tijd te laten noteren in de beide vrije trainingssessies op vrijdag. In de kwalificatie was het echter Niels Langeveld (Q1 Trackracing), bezig aan zijn eerste seizoen in de Porsche Carrera Cup Benelux, die in 1:36,222 minuten de snelste tijd liet noteren en daarmee voor het eerst de pole-position in de klasse behaalde. “Ik heb hard gewerkt om het voor dit seizoen allemaal voor elkaar te krijgen. Dan hier voor eigen publiek de pole-position voelt heel goed”, aldus de rijder uit Sassenheim. Snelste rijder bij de ‘rookies’ was de Litouwer Domas Raudonis (Team GP Elite) als vijfde algemeen, snelste Pro-Am-rijder was Niels Troost (Team GP Elite). In de  rangorde van de op-één-na-snelste rondetijden, bepalend voor de startposities van de tweede race van het weekeinde, eindigde Dirk Schouten bovenaan met een tijd van 1:36,481 minuten. De Duitser Colin Bönighausen, die als gastrijder met Bas Koeten Racing aan het weekeinde deelnam, was snelste ‘rookie’, Niels Troost liet ook ditmaal de beste tijd in de Pro-Am-klasse noteren.

Startcrash in zaterdagsrace, Schouten soeverein naar winst

De eerste race van het weekeinde, op zaterdag in de namiddag, begon turbulent: na het uitdoven van het startlicht kwam Raudonis niet weg, waarop Kangro (Porsche Estonia) de stilstaande auto niet kon ontwijken. Ook Nick Ho (PG Motorsport) raakte bij het incident betrokken en moest de strijd staken. De wedstrijd werd onderbroken totdat de gestrande auto’s waren geborgen. Alle betrokkenen konden ongedeerd uitstappen, opnieuw een bewijs voor de hoge veiligheidsstandaard in de Porsche Cup-auto’s.

Bij de tweede startpoging kwam het veld wel goed weg, opnieuw nam Dirk Schouten de leiding, voor zijn teamgenoot Langeveld, de goed gestarte Zweed Robin Knutsson (NGT Racing) pakte de derde plaats. Schouten controleerde vervolgens de race aan de kop van het veld en reed na 17 ronden zijn tweede overwinning van het seizoen naar huis. Op een seconde van de winnaar eindigde diens teamgenoot Langeveld als tweede, zijn eerste podiumplaats in de klasse. Knutsson kwam in de slotfase van de wedstrijd zwaar onder druk van de aanvallend rijdende Kalle Rovanperä, maar kwam zeven honderdste van een seconde voor de wereldkampioen rally over de eindstreep en werd zo als derde geklasseerd. Bönighausen was op de zesde plaats algemeen achter Paul Meijer de beste ‘rookie’, Kobe Pauwels (D’Ieteren Luxury Performance) en Sam Jongejan (Team RaceArt) behaalden respectievelijk de tweede en derde plaats in dit klassement. Best geklasseerde Pro-Am-rijder was Jules Grouwels (Team RaceArt), voor de Fin Jani Käkelä (39 Racing) en Ralph Poppelaars (Hans Weijs Motorsport).

Paque naar zege op zondag, Pauwels beste rookie, Troost wint Pro-Am

Alle rijders stonden op zondag weer aan de start voor de tweede race, waarin Paque bij de start de leiding nam, voor Schouten en Paul Meijer (Hans Weijs Motorsport). Verderop in het veld ging het mis, toen Niels Langeveld en Robin Knutsson in de Gerlachbocht met elkaar in botsing raakten, waarop voor Knutsson de race in de afgrenzing van de baan eindigde. Er volgde een interventie van de safety-car, in de vijfde ronde werd de race weer vrijgegeven. Paque reed relatief probleemloos zijn ronden en consolideerde zijn voorsprong op Schouten, ook Meijer had de derde plaats stevig in handen. Daarachter was er meer strijd met onder anderen Sacha Norden (JW Raceservice), Rovanperä en Pauwels.

Paque haalde na 18 ronden zijn tweede overwinning van het seizoen binnen, voor Schouten en Meijer. Kobe Pauwels was op de zesde plaats de best geklasseerde ‘rookie’, zowel in het algemeen als in het ‘rookie’-klassement gevolgd door Bönighausen en Jongejan, die een mooie strijd uitvochten. Niels Troost behaalde de hoogste eer in de Pro-Am-klasse, voor Jules Grouwels en Jani Käkelä.

De derde ronde van het seizoen voert teams en rijders uit de Porsche Carrera Cup Benelux naar Italië, waar van 5 tot en met 7 juli wordt gereden op het Autodromo Enzo e Dino Ferrari in Imola in de prachtige Emilia Romagna. Daar wordt gereden in het voorprogramma van de European Le Mans Series (ELMS).

Hoogtepunten van de races worden vanaf woensdag 12 juni uitgezonden op Ziggo Sport.

Bron: Porsche

Laat een reactie achter

Het laatste nieuws

Gerelateerde artikelen