Circuit Zandvoort naar Den Helder

AMSTERDAM – De provincie Noord-Holland gaat onderzoeken of het racecircuit van Zandvoort kan worden verplaatst naar Den Helder. Met steeds scherpere milieuregels is de toekomst van het circuit in Zandvoort onzeker, zei de Noord-Hollandse gedeputeerde Ton Hooijmaijers vrijdag.

Volgens Hooijmaijers kan bij vliegveld De Kooy in Den Helder heel goed een nieuw circuit worden aangelegd, dat geen geluidsoverlast geeft. Hij sluit niet uit dat er dan weer een Formule I-wedstrijd in Nederland kan worden verreden. De gedeputeerde schat de kosten van de hele operatie op tenminste een paar honderd miljoen euro.

De resultaten van het onderzoek zijn naar verwachting over een jaar bekend. Als de uitkomst positief is, kan het nog zes tot acht jaar duren voordat het circuit kan worden verplaatst, aldus Hooijmaijers. Volgens hem hebben premier Jan Peter Balkenende en minister Jacqueline Cramer van VROM al positief gereageerd op de plannen.

Gedeputeerde Hooijmaijers stelde dat het circuit na verhuizing niet alleen van zijn milieuprobleem is verlost, maar dat dit ook een geweldige impuls zou betekenen van de kwakkelende economie in de Kop van Noord-Holland. „We kunnen bovendien Zandvoort opwaarderen als badplaats.”

Burgemeester Niek Meijer van Zandvoort reageerde onaangenaam verrast op het onderzoek van de provincie. Hij sprak over een „luchtballon”. Volgens Meijer is het circuit een gezond bedrijf dat aan alle wettelijke milieubepalingen voldoet en is verhuizing daarom een slechte zaak.

Ook directeur Hans Ernst van het circuit zei geen behoefte te hebben aan een verhuizing. Volgens hem is het racecircuit al heel lang aan Zandvoort verbonden en moet dat zo blijven.

Burgemeester Stefan Hulman van Den Helder zei dat zijn gemeente het circuit graag ziet komen. Volgens hem biedt de komst van het racecircuit zijn gemeente nieuwe kansen. Hulman bestreed het argument dat Den Helder over de weg slecht bereikbaar zou zijn.

meer op Telegraaf.nl

Gerelateerde artikelen

Video: Een eerbetoon

Porsche introduceerde 25 jaar geleden de Boxster, een model dat niet alleen bijzonder succesvol zou blijken, maar ook een van ’s werelds puurste en best

Lees verder »