audi_motorsport-091025-2510[1]

• Audi-coureur behaalt tweede kampioenstitel op rij
• Audi wint als eerste merk drie DTM-kampioenschappen achtereen
• 155.000 bezoekers getuige van zinderende finale

In het jaar waarin Audi het honderdjarig bestaan viert, heeft het merk een bijzondere autosportprestatie geleverd. Audi is het eerste merk dat drie kampioenstitels op rij heeft behaald in de DTM, de prestigieuze Duitse toerwagenserie. Na de kampioenstitels voor Mattias Ekström in 2007 en Timo Scheider vorig jaar was het ditmaal opnieuw Scheider die de titel voor zichzelf en voor Audi binnenhaalde. De Duitser had aan een tweede plaats tijdens de spannende finale op het circuit van Hockenheim genoeg om zijn titel te kunnen prolongeren.

Niet minder dan 155.000 bezoekers waren getuige van een zinderende finale, waarin Audi-coureur Timo Scheider de hele race dicht achter zijn enig overgebleven rivaal, de Brit Gary Paffett bleef. Scheider had voorafgaand aan de laatste race van het seizoen een ruime voorsprong in de tussenstand van het kampioenschap, zodat hij aan de tweede plaats meer dan voldoende had voor een succesvolle titelverdediging.

Audi-bestuursvoorzitter Stadler: “Mooi geschenk voor eeuwfeest”

“Elke Audi-medewerker kan trots zijn op wat het DTM-team dit jaar gepresteerd heeft, of beter gezegd al drie jaar op rij”, zei Rupert Stadler, voorzitter van de raad van bestuur van Audi AG, die bij de finale aanwezig was. “We rijden in de DTM tegen een van de sterkste concurrenten die men zich kan voorstellen. Een mooier geschenk had Audi Sport het merk Audi ter gelegenheid van het eeuwfeest niet kunnen geven.”

Fraaie successen voor Audi

De oude en nieuwe kampioen zocht na zijn succes naar woorden. “Nu heb ik al voor de tweede keer deze droom mogen beleven, dankzij de mensen van Audi, mijn team Abt en mijn familie”, zei de 30-jarige rijder, zichtbaar geëmotioneerd. Timo Scheider behaalde in het seizoen 2009 twee overwinningen en stond in de tien races zes keer op het podium. Audi won in totaal vier races, startte acht keer vanaf de pole-position, reed zes keer de snelste raceronde, behaalde tien punten meer dan de concurrentie, leidde in 325 van de 548 raceronden en behaalde 17 van de 30 mogelijke podiumplaatsen. Vier keer bezetten Audi-rijders zelfs het volledige podium.

audi_motorsport-091025-2499[1]

Alexandre Prémat beste rijder met “Jahreswagen”

In de laatste race van het seizoen ging het er vooral in de eerste twee ronden hard aan toe. Mattias Ekström, die vanaf de pole-position startte, was in een hard duel verwikkeld, waarbij uiteindelijk de radiateur van zijn Audi A4 DTM beschadigd raakte. Daardoor moest de Zweed na vier ronden als leider in de race de wedstrijd voortijdig staken. In het verdere verloop van de race nam Timo Scheider geen onnodige risico’s en stelde de tweede plaats veilig. Alexandre Prémat werd met zijn Audi A4 DTM van vorig jaar op de vierde plaats de best geklasseerde rijder met een “Jahreswagen”. Ook Oliver Jarvis en Markus Winkelhock reden als zesde en achtste voor Audi in de punten.

audi_motorsport-091024-2446[1]

Laatste DTM-race voor Tom Kristensen

De Deen Tom Kristensen reed op Hockenheim zijn 60e en laatste DTM-race. Daarin was hij echter niet erg gelukkig: zowel in de eerste als in de voorlaatste ronde werd hij door een concurrent getroffen en ging in de rondte. Ook Martin Tomczyk werd slachtoffer van een aanrijding in de eerste ronde, waarna hij de strijd moest staken. Daarmee was Timo Scheider de enige rijder met een actuele Audi A4 DTM die op Hockenheim in de punten reed.

Zevende DTM-titel voor Audi

De titelwinst van Timo Scheider betekent voor Audi de zevende kampioenstitel in de historie van de DTM, na eerdere successen in 1990 (Hans-Joachim Stuck), 1991 (Frank Biela), 2002 (Laurent Aiello), 2004 (Mattias Ekström), 2007 (Mattias Ekström) en 2008 (Timo Scheider). “Drie titels op rij heeft nog geen enkele fabrikant in de DTM gewonnen”, zei Audi-sportdirecteur dr. Wolfgang Ullrich. “Het is Audi nu gelukt, ondanks een zeer sterke concurrent. Na twee hattricks in Le Mans hebben we nu ook een hattrick in de DTM. Deze derde titel was zonder twijfel de moeilijkste, maar ik ben ervan overtuigd dat het volgend jaar nog moeilijker wordt. Felicitaties voor Timo Scheider, hij heeft net als vorig jaar de titel zelf verdiend.”

Het DTM-seizoen 2010 begint in april volgend jaar, wederom op Hockenheim.

Bron: Audi Nederland