Heeft Audi in 2025 een zelfrijdende auto?

audi-zilver-metallicIn de toekomst zullen auto’s volledig autonoom rijden en is een chauffeur niet meer dan een passagier. Was dit enkele jaren geleden nog pure fantasie, de werkelijkheid laat inmiddels zien dat de autobranche hier serieus mee bezig is en al grote stappen heeft gezet. Als je geïnteresseerd bent, roep je misschien ’ik wil van mijn auto af’, maar de kans is groot dat je nog een aantal jaren moet wachten. Toch verwachten een aantal autofabrikanten, waaronder Audi, dit al voor 2025 gerealiseerd te hebben.

De huidige status van zelfrijdende auto’s

Audi heeft er maar liefst een investering van 3 miljard euro voor over. Toyota is van plan een zelfrijdende auto in 2020 op de markt te brengen. BMW wil zijn elektrisch rijdende en autonome iNext in 2021 lanceren. Raj Nair, hoofd product development van Ford, spreekt over 2020. Elon Musk, de bekende visionair-ondernemer, wil in 2018 een volautomatische Tesla geproduceerd hebben en rekent erop dat zijn prototype tegen 2021 overal goedkeuring heeft verkregen.
Audi heeft grote stappen gezet richting de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s. Active Lane Assist, waarbij je auto zichzelf kan corrigeren als hij niet in zijn baan blijft, komt beschikbaar in de nieuwe Audi A3. Hetzelfde geldt voor de functie Pre Sense Front waarbij de boordcomputer door middel van radarsensoren berekent hoe groot de afstand is met je voorganger en ingrijpt als een kritiek punt wordt overschreden.
Audi laat weten dat ze al in 2018 een zelfrijdende auto op de markt gaan brengen, waarmee ze een voorsprong nemen op de concurrentie. De experimentele Audi A8 die ze hiervoor hebben uitgerust met camera’s, radar, lasersystemen en maar liefst 21 sensoren, laat al indrukwekkende prestaties zien. Op dit moment handhaaft het prototype zich prima op doorgaande wegen, tot een snelheid van 60 km per uur. Uiteraard zijn er zaken die om verbetering vragen. Het prototype kan bijvoorbeeld niet goed overweg met automobilisten die afsnijden of scherp invoegen.

Halen we 2025?

Overleg tussen autobranche en autoriteiten zal cruciaal zijn. Overheden streven naar veilig, verantwoord rijgedrag en beboeten mobiel bellen achter het stuur steeds strenger. De fabrikant die ze kan overtuigen dat zijn zelfrijdende auto veilig is, zal de concurrentiestrijd winnen.

Gerelateerde artikelen

Teken van leven

Zijn passie voor patina leverde Ron Szasszer een versleten 356 Speedster op. En hij sloot een vriendschap met coureur Edward Parlett, die er bijna een

Lees verder »