Een GPS tracker in uw Audi installeren

Audi’s zijn prachtig, daar is waarschijnlijk iedereen het hier over eens. We moeten er dan ook niet aan denken dat hij gestolen wordt en onvindbaar is voor de politie. De installatie van een GPS tracker kan hierbij uitkomst bieden. Met hulp van de GPS tracker wordt het kinderlijk eenvoudig om de auto terug te vinden bij diefstal.

Wel zijn er enkele zaken om op te letten bij de aankoop en installatie. Gaat het om een bedrijfsauto, dan is er een aantal regels waar rekening mee moet worden gehouden.

De juiste GPS tracker kopen

Bij de aankoop van een GPS tracker is het belangrijk om vooraf te bepalen voor welk doel de tracker gebruikt wordt. Een tracker die gebruikt wordt voor diefstalpreventie moet altijd een zogenoemde real-time GPS tracker zijn. Deze houdt, zoals de naam al doet vermoeden, real-time bij waar het voertuig zich bevindt.

Dit ligt anders bij een GPS tracker die de locatie bijhoudt, maar deze niet real-time naar bijvoorbeeld een smartphone verstuurt. De GPS tracker kan pas uitgelezen worden wanneer deze weer in het bezit van de eigenaar is. Voor diefstalpreventie is dit type GPS tracker dus niet geschikt. Dit type GPS tracker is wel goed om bijvoorbeeld bij te houden waar een auto die aan anderen uitgeleend is zich gedurende de uitleenperiode heeft bevonden.


Diefstalpreventie met een real-time GPS tracker

Heeft u een prachtige Audi dan wilt u deze uiteraard niet verliezen aan diefstal, of de auto hiertegen nou verzekerd is of niet. Bij het kopen van een GPS tracker die gebruikt kan worden bij diefstal kan er gekozen worden tussen trackers die werken met SMS of op basis van internet.

Een GPS tracker met SMS verstuurt een bericht naar een nummer wanneer het voertuig is gestolen, een tracker met internet gebruikt hiervoor bijvoorbeeld een 3G-signaal. Trackers met internet zijn over het algemeen geavanceerder, omdat ze vaker een positie doorgeven. Wel zijn hier doorgaans kosten aan verbonden, vaak op jaarbasis. Gelukkig zijn deze over het algemeen niet bijzonder hoog.

Het verschilt per tracker hoe groot de dekking is. Een groot deel van de modellen heeft een dekking binnen de Europese Unie.

 

Moment van alarm instellen

Afhankelijk van de tracker kan ingesteld worden wanneer er een locatie wordt doorgestuurd. Bij sommige trackers wordt er een bericht verstuurd zodra het voertuig wordt verplaatst. Bij meer geavanceerde GPS trackers kan er een zogenoemd geofence ingesteld worden.

Dit houdt in dat er pas een bericht verstuurd wordt wanneer het voertuig zich buiten een bepaalde radius begeeft. Deze radius kan vooraf ingesteld worden en bijvoorbeeld de thuis- en werklocatie bevatten.

 

Let op de batterijduur

Een essentiële factor om rekening mee te houden is de maximale batterijduur van een GPS tracker. Deze kan afhankelijk van het model aanzienlijk verschillen. De batterij van goedkope modellen gaat maar enkele dagen mee, die van duurdere modellen gaat soms wel een half jaar mee. Is uw Audi gestolen, dan is het essentieel dat er voldoende tijd is om de auto te lokaliseren.

Is de batterij van de tracker al enkele uren na de diefstal op, dan is de kans groot dat de laatst doorgegeven locatie niet de actuele locatie van de auto is. Bij langere tracking is de kans groter dat er een locatie gezien kan worden waar de Audi zich langere tijd bevindt. Dat vergroot de pakkans aanzienlijk.

 

GPS tracker installeren in de auto

Het vinden van de juiste plek om de GPS tracker te plaatsen vereist enig denkwerk. De GPS tracker moet immers niet eenvoudig vindbaar zijn voor dieven, maar tegelijkertijd wel op een plek zitten waar hij goed werkt.

Hoewel het ook sterk afhangt van de tracker zelf, is een positie met veel materiaal om het apparaat heen doorgaans niet aan te bevelen. Het signaal kan stevig verminderd worden wanneer er een dikke laag materiaal om de GPS tracker zit.

Het verschilt per auto wat een geschikte plek is. Soms zijn er manieren om de tracker weg te werken in de zitting. Ook is de ruimte achter het stuur bij de benen van de bestuurder vaak geschikt. Er zijn bovendien GPS trackers die waterdicht zijn en hierdoor – vaak met een magneet – aan de buitenzijde van de auto bevestigd kunnen worden.

Bij sommige Audi’s kan GPS tracking als extra optie worden gekozen bij de aankoop. Deze trackingsystemen zijn bijzonder goed weggewerkt in het voertuig, hoewel beroepscriminelen vaak weten waar ze dit systeem kunnen vinden en uitschakelen. Dit geldt overigens ook voor losse trackers.

 

GPS trackers bij bedrijfsauto’s

Waar een GPS tracker bij particuliere auto’s vaak wordt gebuikt om diefstal te voorkomen, gaat het bij bedrijfsauto’s met name om een extra vorm van controle voor de werkgever. Met een GPS tracker auto kan namelijk ook bijgehouden worden hoe zuinig en hard iemand rijdt met het voertuig. Sommige bedrijven hebben beloningen voor werknemers die zuinig rijden met de bedrijfsauto. Ook komt het voor dat onzuinige bestuurders bestraft worden. De manier van rijden kan een aanzienlijke invloed hebben op de uitgaven van een bedrijf.

Hoewel GPS tracking van bedrijfsauto’s bijzonder veel informatie kan opleveren, is het ook gebonden aan (wettelijke) regels. Dit hangt vooral samen met de privacy van de bestuurder. Hoewel er op dit moment geen vaste richtlijnen bestaan voor het volgen van bedrijfsauto’s met een GPS systeem, zijn in elk geval de volgende punten van belang:

 

  • De werknemer moet zich bewust zijn van het feit dat hij of zij gevolgd wordt met een GPS tracker.
  • De reden van de tracking moet te rechtvaardigen zijn. Met andere woorden: er moet een duidelijk nut zijn om het voertuig te tracken.
  • Het belang voor het bedrijf moet in verhouding staan tot de verminderde privacy. Oftewel: een zeer exact volgsysteem dat slechts gebruikt wordt om kilometers te tellen is niet geoorloofd.
  • Het volgen moet gemeld worden bij het College Bescherming Persoonsgegeven (CBP).

 

In enkele gevallen is het geoorloofd om onaangekondigd een bedrijfsauto te volgen met GPS. Dit kan bij een sterke verdenking dat de werknemer iets doet dat niet mag, of liegt over bepaalde aan de rit gerelateerde zaken. Ook hier moet er toestemming zijn van het CBP. Bovendien moet de werknemer achteraf altijd ingelicht worden van de GPS tracking.

Gerelateerde artikelen

Teken van leven

Zijn passie voor patina leverde Ron Szasszer een versleten 356 Speedster op. En hij sloot een vriendschap met coureur Edward Parlett, die er bijna een

Lees verder »