Een auto private leasen? Dit zijn de voor- en nadelen

Als particulier een auto private leasen is al jaren in opkomst. Het is gemakkelijk en de kosten vallen mee. Of private lease een reële optie is voor jouw nieuwe Audi, is afhankelijk van meerdere factoren. Autonomer.nl zet de voor- en nadelen van private lease voor je op een rij.

private lease

Voordelen privé lease

  • Met private lease weet je (op de brandstof na) precies wat je maandelijks kwijt bent;
  • Het geeft zekerheid. Geen onverwachte garagerekeningen;
  • Omdat de aanschaf en afschrijving is verrekend in het maandbedrag heb je geen spaargeld nodig. Je kunt direct de weg op en rijdt een nieuwe auto;
  • Privé lease is veelal goedkoper dan het kopen op afbetaling (een financiering op je auto);
  • Als je op dit moment al in een auto rijdt, kan je deze verkopen en heb je direct geld tot je beschikking voor andere doeleinden.

Nadelen privé lease

  • Het is veelal niet de goedkoopste manier van autorijden. Het leasebedrijf zal ook de lonen moeten betalen. Heb je budget om zelf een (nieuwe) auto aan te schaffen, dan zal veelal voordeliger zijn;
  • Je zit er aan vast. Wanneer je situatie veranderd door bijvoorbeeld een relatiebreuk of ontslag, dan zal je veelal het contract moeten afkopen;
  • Wanneer je least bij een bedrijf met het private lease keurmerk is dit BKR geregistreerd en heb je minder mogelijkheden bij het afsluiten van een hypotheek. De bank brengt namelijk 65% van het maandelijkse leasebedrag in mindering op de maximale maandelijkse woonlasten. Private lease zonder BKR is ook een optie, maar uiteraard zitten hier ook nadelen aan vast. Bekijk de voor- en nadelen hiervan op Autonomer.nl.
  • Meerprijs bij meer kilometers. Wie meer kilometers rijdt dan afgesproken, krijgt daarvoor de rekening gepresenteerd.
  • Maar tijdelijk leasen? Na 3 jaar ben je de oude opgebouwde no-claimkorting kwijt.

Conclusie

Verwacht je de komende jaren een stabiele werk en privé situatie, heb je geen budget om een nieuwe auto aan te schaffen (zonder financiering) en ga je geen huis kopen in de lease periode, dan is private lease een serieuze optie. Voldoe je niet aan deze voorwaarden, dan is het wellicht toch verstandiger om een auto te kopen. 

Gerelateerde artikelen