Het gemak van een acculader

De kans is zeker aanwezig dat u bij het lezen van de kop van dit artikel uw wenkbrauwen fronst. Het gemak van een acculader, is dit relevant voor een eigenaar van een Audi? Dit is zeker wel het geval en niet alleen als u de trotse eigenaar bent van een ouder model uit Ingolstadt. Ook bestuurders van nieuwe Audi modellen kunnen wel eens een acculader nodig hebben. Waarom dit zo is, leggen we hieronder uit.

Wat is een acculader?

Zoals de naam al aangeeft is een acculader een apparaat dat voor een externe energievoorziening zorgt voor auto’s. Dit is van belang als de accu leeg is geraakt. Dit kan uiteraard gebeuren doordat de verlichting van de auto aan is blijven staan of als er op andere manieren veel stroom wordt verbruikt zonder dat de accu zich kan opladen. Een goed voorbeeld van deze laatste situatie is als de auto voor een langere tijd heeft stilgestaan. Vooral moderne auto’s gebruiken continue kleine hoeveelheden stroom van de accu voor bijvoorbeeld de automatische deurvergrendeling. Als u de auto heel lang (bijvoorbeeld 6 weken) niet heeft gebruikt omdat u op vakantie bent geweest, kan het zomaar zo zijn dat de auto niet wil starten. In dat geval is het zeer gemakkelijk als u een acculader binnen handbereik heeft.

Laders gebruiken voor het langer behouden van een accu

Uiteraard is het bezitten van een acculader zeker handig als de auto-accu wat ouder is. Een accu is immers aan slijtage onderhevig. Dit betekent uiteraard dat oudere accu’s sneller leeg zullen lopen. Dit is zeker het geval bij kouder weer. Het volledig leeg raken van een accu moet zeker voorkomen worden. In dat geval is er sprake van een diep ontladen accu. In dat geval is de accu niet meer te herstellen door op te laden. In dat geval zal de accu moeten worden vervangen. Het is dus verstandig om laders te gebruiken voor het langer behouden van een accu. Dit is een investering die zich zeker terug zal betalen.

Verschillende soorten accu laders

Er zijn twee verschillende soorten acculaders te onderscheiden. Een lineaire acculader wordt gebruikt om een accu weer snel op te laden zodat de auto weer kan starten. De andere optie is de druppellader. Zoals de naam al aangeeft zorgt deze acculader ervoor dat de accu druppelsgewijs wordt opgeladen. Bij een lineaire acculader moeten de accuklemmen tijdig worden losgemaakt om overbelasting van de accu te voorkomen. Bij een druppellader is dit niet het geval. Deze kan gerust aangeladen aan de auto blijven zitten. Een druppellader schakelt automatisch over naar de onderhoudsstand als de accu vol is. 

Waar op letten bij het kopen van een acculader

Een goede acculader kopen vraagt wat vooronderzoek. Er zijn verschillende acculaders verkrijgbaar. Er zijn een aantal punten waar u op moet letten bij het kopen van een acculader naast het hierboven genoemde verschil tussen een lineaire acculader voor een snelle energievoorziening en een druppellader. Het is immers onder andere van belang dat er gekozen wordt voor een acculader met de juiste werkspanning waarbij u kunt kiezen voor een 12 of 24 Volt optie. Daarnaast is de laadstroom van belang en is het goed te weten dat er verschillende types acculaders zijn voor verschillende toepassingen. Op de site van een gespecialiseerde (online) acculader center vindt u alle informatie die u nodig heeft om een overwogen keuze te kunnen maken.

Gerelateerde artikelen