De levensduur van de koppeling verlengen

De koppeling, één van de belangrijkste onderdelen van de auto die u graag zo weinig mogelijk laat vervangen. De koppeling verbindt de motor van de auto met de versnellingsbak, die op zijn beurt vermogen op de wielen van de auto overbrengt. De koppeling bestaat uit 2 platen met een drukgroep. De drukgroep zorgt ervoor dat de platen tegen elkaar aan worden gedrukt waardoor de koppelingsplaten niet slippen. Na een tijd zal de koppeling gaan slijten. Dit wilt u natuurlijk zo lang mogelijk uitstellen. Er zijn een aantal effectieve tips om de levensduur van de koppeling te verlengen die zeker de moeite waard zijn.

Koppeling vervangen

Stappen om de duur te verlengen

Er zijn een aantal onderdelen in uw rijstijl die ervoor zorgen dat de koppeling langer meegaat dan normaal.

Allereerst is het goed om vanuit de 1e versnelling niet te veel gas te geven en alleen de 2e versnelling te gebruiken wanneer de auto daadwerkelijk rolt. Wanneer je dit niet doet, beschadig je de koppeling constant en dat is zonde.

Een tweede fout, die ook veel ervaren automobilisten maken, is het per ongeluk indrukken van de koppeling tijdens het rijden. De voet wordt op zo’n moment niet op het rustgedeelte neergelegd, maar rust zacht op de koppeling. Er wordt gedacht dat dit geen schade kan aanbrengen, maar helaas is dit niet zo. De koppeling slijt hier zeker van.

Het gebeurt vaak in de ochtend: bij het wegrijden met de auto zit de handrem nog op de auto. Dit is niet alleen zeer schadelijk voor de koppeling, maar voor ongeveer alle onderdelen onder de motorkap. Deze onderdelen staan onder enorme belasting wanneer je wegrijdt zonder de handrem te verlagen.

Als laatste is het belangrijk om geen auto’s of zware aanhangwagens te slepen. De auto is niet bedoeld om voertuigen te vervoeren en daarom is dit een bekende manier om de koppeling te doden. Het koppelingsmechanisme wordt hierdoor extreem belast.

Koppeling toe aan vervanging?

Er zijn verschillende aanwijzingen dat een koppeling toch toe is aan vervanging. Het kan zijn dat de koppeling gaat slippen. Een andere mogelijkheid is dat de motor veel meer toeren maakt bij het optrekken terwijl de versnelling van de auto bij het optrekken juist verzwakt. Het kan zelfs voorkomen dat u een branderig luchtje ruikt bij het optrekken. Over het algemeen is een koppeling tussen de 150.000 en 250.000 kilometer toe aan vervanging. Het vervangen van de koppeling verschilt natuurlijk per type auto en de rijstijl van elke bestuurder. Op mijngarage.nl vindt u een kwaliteitsgarage in uw buurt die de koppeling voor u kan controleren en vervangen.

Gerelateerde artikelen