Zoek

Waar let je op bij de aanschaf van een elektrische auto

Voor degene die veel onderweg is, zal het vast niet ontgaan zijn dat er steeds meer elektrische auto´s op de weg rijden. Logisch, want steeds meer automerken zijn genoodzaakt in te spelen op de vraag vanuit de markt. Vooral de wat goedkopere merken dienen ook mee te gaan in deze nieuwe ontwikkelingen om hun hoofd boven water te kunnen houden. Waar de elektrische auto in eerste instantie vaak vooral voor de wat hogere inkomens was, zien we ook dat er steeds meer betaalbare modellen op de markt komen. Toch blijft het een lastige keuze om nu te bepalen waar je uiteindelijk voor kiest. Om je hierbij een handje te kunnen helpen, hebben we een aantal tips waar je allemaal op moet letten bij de aanschaf van een elektrische auto. 

De actieradius

Waar je met een benzine of diesel auto meestal beschikt over een tank van minimaal 30, 50 of zelfs meer liter. Ligt dit bij een elektrische auto natuurlijk net iets anders. Kies je voor een wat kleiner model, zoals bijvoorbeeld een Volkswagen UP, dan is je actieradius natuurlijk vele malen beperkter, dan wanneer je kiest voor een nieuwe Audi e-tron. Uiteraard zit er ook een gigantisch verschil in het budget, maar er zijn ook auto’s die goedkoper zijn met een hogere actieradius. Wanneer jij je auto alleen voor de korte afstanden gebruiken, dan is een actieradius van 150 kilometer meer dan voldoende. Houd er uiteraard wel rekening mee dat dit in geval van koud weer en allerlei andere externe factoren een stuk lager kan uitvallen. Het is natuurlijk wel een verschil of je alleen in de auto zit of dat je er met z’n drieën in zit. Stel jezelf dus de vraag waarvoor je de auto voornamelijk gaat gebruiken. Is het puur voor woon/werkverkeer en hoef je dagelijks niet verder dan 40 kilometer te rijden, dan is een wat kleinere actieradius natuurlijk prima.

De vaste lasten

De kosten van een elektrische auto zijn natuurlijk niet de enige kosten welke je hebt. Ondanks het feit dat je geen kosten hebt aan wegenbelasting, betaal je natuurlijk wel maandelijks de premie voor je autoverzekering. Niet voor niets is het daarom dus ook verstandig om de verschillende autoverzekeringen met elkaar te vergelijken, voordat je uiteindelijk je auto verzekeren gaat. Zo weet je zeker dat je niet alleen de beste prijs betaald, maar ook de dekking aansluit op je wensen.

Het budget

De kosten voor een elektrische auto kunnen natuurlijk flink uiteen lopen. Zo zijn er auto’s voor 10.000 tot 15.000 euro, maar natuurlijk ook van ver over een ton. Bepaal dus voor jezelf wat je kunt en ook wilt betalen voor een nieuwe auto. Wel is het goed rekening te houden met je eventuele wensen en eisen. Je kunt je voorstellen dat je met een beperkt budget toch echt concessies moet doen en je auto niet kan voldoen aan al je wensen, mits je natuurlijk redelijk snel tevreden bent. Maak dus voor jezelf een lijstje met zowel je wensen en ook je eisen, zodat je op basis daarvan kunt bepalen wat wel of niet mogelijk is binnen het huidige budget. Het kan dus heel goed zijn dat je qua formaat iets kleiner moet, zodat je wel de gewenste technische snufjes kunt laten inbouwen. 

Het laatste nieuws

Gerelateerde artikelen