Zoek

Een lening afsluiten voor jouw droomauto, kan dat?

Je droomauto. Iedereen heeft er wel een. Bij de een gaat het om een klassieke oldtimer cabriolet van merk X, waar een ander denkt aan een nieuwe Audi (automerk van het jaar 2020!) of natuurlijk, hoe kan het ook anders, een Tesla. Wat jouw droomauto ook is, de vraag is: zijn er reële mogelijkheden om hem aan te schaffen, of blijft het slechts bij een wens die niet gerealiseerd kan worden? Zoals bekend rijden nogal wat automobilisten in een niet zelf gefinancierde auto. Zij maken gebruik van private lease, of hebben bijvoorbeeld deels een lening afgesloten bij de dealer. Wat zijn voor jou de mogelijkheden om je droomauto te kunnen aanschaffen?

Afbeelding van Dennis Pritz via Pixabay

Lenen voor de aanschaf van een auto

Het (deels) lenen van geld om een auto aan te schaffen is een veelvoorkomende situatie. Er bestaan 3 veelvoorkomende opties waarbij je kiest voor financiering of lease van de auto. Welke opties zijn dat en waar doe je verstandig aan? We raden je wel aan om voordat je een lening afsluit je weet hoe je verantwoord een lening moet afsluiten.

Private lease

Door te kiezen voor private lease huur je als het ware een auto, maar dan ben je er nog niet. Aan het leasen van een auto worden voorwaarden gesteld, het is een vorm van een een financiële verplichting die je aangaat voor de contractduur. Mocht je een woning willen kopen, dan wordt die financiële verplichting meegenomen in de som geld die je kunt lenen, die daardoor natuurlijk slinkt. Daarnaast kun je niet zomaar op een willekeurig moment stoppen met private lease, je moet het contracttermijn afronden, zo niet dan betaal je een boete. Ga ook goed na hoeveel kilometers je jaarlijks rijdt, want boven een specifiek aantal kilometer ga je ineens beduidend meer per kilometer betalen! Met private lease creëer je dan wel de mogelijkheid om in je gedroomde auto te kunnen rijden; je financiële vrijheid lever je er echter voor een deel bij in.

Lening via dealer?

Veel dealers regelen het wel even voor hun klant; van het inruilen van de auto tot de geldlening om de nieuwe auto (deels) te financieren. Natuurlijk is dit hartstikke makkelijk en je hebt nergens meer omkijken naar, maar of dit financieel nu ook de beste optie is? De dealer fungeert in dit geval als tussenpersoon c.q. bemiddelaar, tussen jou en de geldverstrekker. Het is maar de vraag of je het voordeligste hiermee uit bent. Voor het ontbrekende geldbedrag kun je ook immers zelf een lening afsluiten, let dan wel op de rentepercentages door te vergelijken; hier vergelijk je persoonlijke leningen.

Zelf een persoonlijke lening afsluiten

Wie denkt dat het slechts enkele euro’s tot tientjes per maand scheelt kan bedrogen uitkomen. Soms ben je vele tientallen euro’s meer kwijt maandelijks, wanneer je via de dealer het tekortkomende bedrag leent. Reken maar uit op jaarbasis; 50 euro per maand meer dan zelf een persoonlijke lening afsluiten betekent 600 euro op jaarbasis. Best even slikken, toch? Vergelijk dus eerst persoonlijke leningen: let op de looptijden en rentepercentages en kies de voor jou voordeligste aanbieder uit.

Het laatste nieuws

Gerelateerde artikelen