Zoek

Nederlanders sluiten meer leningen af voor auto

Het aantal Nederlanders dat in 2023 een lening afsloot voor de aanschaf van een auto is gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. In 2022 was bijna 28 procent van de lening aanvragen bedoeld voor het kopen van een auto, terwijl dit in 2023 opliep tot bijna 36 procent. Dit komt neer op een relatieve stijging van 27,5%. Het financieren van een auto werd hiermee het meest gekozen doel voor een lening in dat jaar.

Dat de vraag naar autofinancieringen toenam, is niet verrassend. De verkoopcijfers van Autoweek.nl tonen aan dat in de eerste helft van 2023 meer nieuwe auto’s zijn verkocht. Door de groeiende interesse in auto’s wilden meer mensen ook een lening voor een auto.

Tip! Auto financieren met een lening? De rentes tussen kredietverstrekkers verschillen sterk van elkaar. Ga daarom eerst je autolening vergelijken op Geld.nl. Zo vind je direct de goedkoopste lening voor je nieuwe auto én bespaar gemiddeld 783 euro op je lening!

Hogere leenbedragen voor auto’s

In 2023 steeg niet alleen het aantal leningen voor het kopen van auto’s, maar ook het gemiddelde leenbedrag ging omhoog, met ongeveer 300 euro. Het gemiddelde leenbedrag voor de aankoop van een auto lag in 2023 bijna op € 14.000. Deze stijging komt vooral door de inflatie, die de autoprijzen flink omhoog heeft geduwd. Consumenten hebben hierdoor meer geld nodig voor de aankoop van een auto.

Leningen voor verbouwingen eveneens populair

Verder tonen de gegevens van de vergelijkingssite aan dat Nederlanders niet alleen meer geld lenen voor auto’s, maar ook voor het verbouwen of verduurzamen van hun huis. In 2023 was meer dan 17 procent van alle lening aanvragen bedoeld voor dit doel, wat neerkomt op een relatieve stijging van meer dan 17 procent vergeleken met 2022. Het oversluiten van leningen sluit de rij van de drie meest gekozen leendoelen.

Het laatste nieuws

Gerelateerde artikelen