AudiBlog.nl

Audi V12 TDI verdwijnt in de toekomst

De V12 turbodieselmotor van Audi gaat verdwijnen. De imposante 500 pk en 1.000 Nm sterke krachtbron wordt nauwelijks verkocht en is te dorstig, zo meldt eurocarblog.

Momenteel wordt de prestigieuze twaalfcilinder turbodiesel met een inhoud van 5,9 liter alleen geleverd in de Audi Q7. Tot de A8 of tot andere modellen binnen de Volkswagengroep is de krachtbron nooit doorgedrongen. Vermeende plannen dat de machine ooit in de Audi R8 terecht zou komen, zijn ook niet uitgevoerd.

100 pk per liter

Audi volgt met de uitfasering van de V12 diesel het voorbeeld van BMW en Mercedes-Benz. Die merken kondigden al enige tijd geleden aan ook met de V8 turbodiesel te gaan stoppen. De hedendaagse turbotechniek maakt het mogelijk om uit een dieselmotor ruim 100 pk per liter te toveren. De drieliter zescilinder uit de BMW 740d levert bijvoorbeeld 306 pk en de nieuwe biturbo 3.0 V6 TDI voor de Audi A6 levert 313 pk. Het nadeel van het hogere gewicht en verbruik van een V8 of zelfs V12 turbodiesel weegt nauwelijks op tegen het voordeel van het extra vermogen. Bij de modelwisseling van de Audi Q7 komt de V12 diesel zeker niet terug.

Via Carros


Gerelateerd nieuws