Zoek

Audi brengt e-mobility in stroomversnelling

  • Meer dan dertig geëlektrificeerde modellen in 2025
  • Vier elektrische platforms bestrijken alle voertuigsegmenten
  • Audi breidt portfolio nog dit jaar uit met een serie plug-in hybrids

Audi elektrificeert zijn modelprogramma in hoog tempo en transformeert zichzelf in een moderne leverancier van e-mobilityproducten. Aan de basis van Audi’s e-offensief liggen vier nieuwe elektrische platforms waarmee Audi snel in elk marktsegment elektrische auto’s kan gaan leveren. Tegelijkertijd gaat Audi nog dit jaar diverse bestaande modellen elektrificeren met de introductie van een aantal plug-in hybrids. “De toekomst is elektrisch. De Audi e-tron is voor ons én inmiddels ook voor veel tevreden klanten een mooie start. Tegen 2025 hebben we dertig geëlektrificeerde modellen in ons portfolio, waarvan twintig volledig elektrisch,” aldus Bram Schot, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Audi AG.

Audi gaat maximaal voor elektrische mobiliteit en gaat bij de ontwikkeling van volledig elektrische auto’s meteen de breedte in, van het compacte segment tot aan de performance-modellen. Het merk maakt daarbij gebruik van de samenwerking tussen de merken van de Volkswagen Group en vertrouwt op vier nieuwe platforms die specifiek voor elektrische auto’s zijn ontworpen. Audi gebruikt een aangepaste variant van het modulaire longitudinale platform (kortweg MLB evo) voor de e-tron, de eerste elektrische high-volume SUV van het merk. De vierdeurs Gran Turismo e-tron GT concept maakt gebruik van het J1-platform van Porsche. De compactere elektrische auto’s zijn gebaseerd op het veelzijdige ‘Modulairer E-Antriebs Baukasten’-platform (MEB) van de Volkswagen Group, terwijl de grote elektrische modellen op het nieuwe Premium Platform Electric (PPE) komen te staan.

Audi e-tron: eerste volledig elektrische Audi op MLB evo basis

De e-tron markeert voor Audi de start van het elektrische tijdperk en onderstreept meer dan ooit de bekende pay-off van het merk: Voorsprong door techniek. Deze SUV is de eerste Audi die elektrische mobiliteit combineert met de spreekwoordelijke kwaliteit van het merk: een geavanceerd rij- en recuperatiesysteem, vierwielaandrijving en maximaal comfort. De hoogvoltage-accu slaat tot 95 kWh energie op en vormt de basis voor de actieradius van meer dan 400 kilometer in de WLTP-rijcyclus. De Audi e-tron is razendsnel op te laden met wissel- en gelijkstroom en is de eerste in serie geproduceerde auto met een laadvermogen tot 150 kW.

Audi e-tron GT concept: primeur voor J1 performance platform

Audi presenteerde vorig jaar op de Los Angeles Auto Show de e-tron GT concept, typisch een Audi die op indrukwekkende wijze laat zien hoe emotioneel elektrisch rijden kan zijn. Audi gebruikt het door Porsche ontwikkelde J1 performance platform als technische basis. De showcar van Audi is uitgerust met twee permanent magneet synchroonmotoren (PSM) die samen 434 kW (590 pk) en een koppel van 830 Nm leveren. De vierdeurs GT wordt in 3,5 seconden van nul naar 100 km/u gekatapulteerd en bereikt in iets meer dan 12 seconden de 200 km/u. De top ligt op 240 km/u. Het 800 volt hoogspanningssysteem maakt het mogelijk om de batterij in ongeveer twintig minuten tot tachtig procent op te laden via een 350 kW DC-aansluiting. Met een volgeladen accu heeft de Audi e-tron GT concept een bereik van meer dan 400 kilometer, volgens de WLTP-testmethode.

Audi Q4 e-tron concept: MEB als basis

Wat het ‘Modularer Querbaukasten’-platform (MQB) is voor de modellen met verbrandingsmotor, is het ‘Modulairer E-Antriebs Baukasten’ platform (MEB) voor de volledig elektrische auto’s van Audi. In maart 2019 presenteerde de autofabrikant tijdens de Autosalon van Genève de Audi Q4 e-tron-concept, een studiemodel dat zo goed als productierijp is. Het wordt de eerste Audi die op basis van het MEB-platform van de band gaat rollen. De compacte SUV past in hetzelfde segment als de conventioneel gemotoriseerde Audi Q3. Hoewel zijn buitenafmetingen vergelijkbaar zijn met die van de Q3, heeft de Audi Q4 e-tron concept de interieurruimte van een Q5. Natuurlijk biedt het MEB-platform ook verschillende prestatieniveaus en rij-instellingen. Naast de beproefde quattro vierwielaandrijving met een elektromotor op de voor- en achteras komen er ook instapvarianten met een enkele motor achterin en achterwielaandrijving.

Premium Platform Electric (PPE): nieuwe basis voor luxe

Voor zijn full-size modellen vertrouwt Audi op een vierde elektrisch platform: het Premium Platform Electric (PPE). Het platform is samen met concerngenoot Porsche ontworpen. Audi brengt verschillende modelseries op basis van het PPE-platform. Het wordt gebruikt voor auto’s in de hogere middenklasse en het luxesegment, zoals SUV’s, Sportbacks, Avants en Crossovers. De techniek achter het PPE is vergelijkbaar met die van het MEB. Standaard zijn auto’s op PPE-basis uitgerust met één elektromotor achter; de topmodellen zijn voorzien van een tweede elektromotor op de vooras (PSM of ASM); hierbij wordt vierwielaandrijving automatisch ingeschakeld als dat nodig is. Net als in de Audi e-tron GT concept is het hoogspanningssysteem ontworpen voor een voltage van 800 volt, wat het mogelijk maakt om de batterij met een 350 kW DC snellader op te laden.

Slimme combinatie: de Audi plug-in hybrids

Aanvullend op de complete serie volledig elektrische auto’s focust Audi ook op het elektrificeren van zijn bestaande modelprogramma, met gebruik van plug-in hybrid-technologie. De Audi plug-in hybrids zijn bij volledig elektrisch gebruik tegelijkertijd emissievrij, efficiënt én sportief. De nieuwe plug-in hybrid-modellen voor de middelgrote tot luxe klasse vormen een belangrijk onderdeel van de elektrificatiestrategie van Audi. Ze combineren een benzinemotor met een krachtige elektromotor en een lithium-ion batterij.

Audi’s plug-in hybrid-initiatief: modellen en uitrustingsvarianten

Audi breidt het portfolio van de A7, A8, Q5 en Q7 consequent uit met plug-in hybrid-varianten. Audi gaat twee nieuwe PHEV-modelvarianten aanbieden van de Q5, A7 Sportback en Q7: een comfortmodel en een performanceversie met verder aangescherpte systeemprestaties en sportieve uitrustingsopties. In het geval van de A8 kunnen klanten kiezen tussen een PHEV-variant met een lange wielbasis, de A8 L 60 TFSI e quattro, en een versie met een normale wielbasis die Audi later introduceert. De Audi A8 en Q7 zijn uitgerust met een 3.0 V6 TFSI-motor, terwijl de A7 Sportback en de Q5 door een 2.0 TFSI worden aangedreven. Met de viercilindervarianten met een gezamenlijk vermogen van 367 pk en de zescilinderversies die 456 pk leveren, behoren de Audi plug-in hybrids tot de krachtigste binnen hun segment.

De twee topmodellen, de Q7 60 TFSI e quattro en de A8 L 60 TFSI e quattro, zijn uitgerust met de 3.0 TFSI. De V6 turbomotor heeft een vermogen van 250 kW/340 pk en een koppel van 500 Nm. Het systeemvermogen van de A8 is 330 kW/449 pk, dat van de Q7 reikt tot 335 kW/456 pk; het gecombineerde koppel ligt op 700 Nm. De elektromotor is een permanent magneet synchroonmotor (PSM) met 350 Nm.

De PHEV-modellen van de Q5 55 TFSI e quattro en A7 Sportback 55 TFSI e quattro zijn uitgerust met een 2.0 TFSI die 185 kW/252 pk en 370 Nm koppel levert. In combinatie met de elektromotor wordt het maximumkoppel van 500 Nm al bij 1.250 tpm bereikt. De PHEV-modellen met een viercilinder verbrandingsmotor genereren sportieve prestaties in combinatie met een laag verbruik. De Q5 55 TFSI e quattro accelereert in slechts 5,3 seconden van 0 tot 100 km/u en bereikt een top van 239 km/u. De A7 Sportback 55 TFSI e quattro doet er 5,6 seconden over om de 100 km/u te bereiken en heeft een top van 250 km/u.

De stroom voor de elektromotor wordt geleverd door een vloeistofgekoelde lithium-ionbatterij die zich onder de vloer van de bagageruimte bevindt. De accu kan 14,1 kWh (Q7: 17,3 kWh) energie opslaan bij een spanning van 385 volt.

In alle nieuwe plug-in hybrid-modellen van Audi is de elektromotor van de hybride aandrijflijn in de transmissie geïntegreerd en tussen de verbrandingsmotor en de transmissie geplaatst. De hybridemodule bestaat uit de elektromotor en een scheidingskoppeling die de TFSI-motor verbindt met de aandrijflijn. De Q5 en A7 zijn uitgerust met de zeventraps S tronic-automaat, terwijl de andere modellen de tiptronic-automaat met acht verzetten hebben.

Handig opladen

De standaarduitrusting van Audi’s PHEV-modellen omvat naast het Audi mobile charging system met een kabel voor huishoudelijke en industriële stopcontacten ook een bedieningspaneel. Op verzoek levert Audi ook een afsluitbare muurbevestiging. Bij gebruik van een aansluiting met een vermogen van 7,4 kW duurt het ongeveer 2,5 uur om de 14,1 kWh-batterij volledig op te laden. Thuis duurt het laden met 230 V ongeveer 6,5 uur.

Een mode 3-kabel met een type 2-stekker, die ook bij de standaarduitrusting hoort, wordt gebruikt voor het opladen bij openbare laadpunten. Met de e-tron Charging Service biedt Audi zijn klanten toegang tot zo’n 80% van alle openbare laadstations in negentien Europese landen.

1 gedachte over “Audi brengt e-mobility in stroomversnelling”

  1. Pingback: Video: Audi BEV platvorm - AudiBlog.nl

Reacties zijn gesloten.

Het laatste nieuws

Gerelateerde artikelen