Waar moet je aan denken bij het afsluiten van een autoverzekering?

Hoewel er grofweg drie verschillende soorten autoverzekeringen zijn, is je keuze voor een geschikte autoverzekering hiermee lang niet gemaakt. Het tegendeel is zelfs het geval. Er zijn immers nog veel meer factoren die hierbij een rol spelen. Reden genoeg om je inzicht te geven waar je aan moet denken bij het afsluiten van een autoverzekering. Er zijn immers veel mensen die op dit moment niet gebruik maken van de meest gunstige autoverzekering. Is dat bij jou wel het geval?

Autoverzekering

Drie soorten autoverzekeringen

De eerste keuze die je maakt bij het afsluiten van een autoverzekering is naar welke van de drie soorten autoverzekeringen jouw voorkeur uitgaat. In veel gevallen zal de leeftijd van je auto hier een bepalende rol in spelen. Als je een wat oudere Audi hebt, dus een model wat 10 jaar of ouder is, volstaat vaak een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering. Deze WA verzekering dekt de schade die je veroorzaakt bij anderen. Het is ook mogelijk om een WA+ verzekering af te sluiten. Deze verzekering (ook wel beperkt casco verzekering genoemd) dekt de schade die je aan anderen veroorzaakt maar ook je eigen schade die veroorzaakt wordt door externe factoren zoals stormschade of schade door steenslag. 

De meest uitgebreide verzekering is de allrisk verzekering. Dit is een verzekering waarbij je gedekt bent tegen de schade die je bij iemand anders veroorzaakt maar ook tegen je eigen schade. Deze uitgebreide dekking is een goede keuze als je een nieuw model Audi (tot ongeveer 6 jaar oud) in je bezit hebt.

Informeer zeker naar de polisvoorwaarden bij het afsluiten van autoverzekeringen

Ga je een of meer autoverzekeringen afsluiten? Verdiep je dan zeker in de polisvoorwaarden om onaangename verrassingen te voorkomen. Deze kleine lettertjes kunnen immers een groot verschil maken met betrekking tot de hoogte van het bedrag dat je uitgekeerd krijgt. Het kan immers per verzekeringsmaatschappij verschillen welk bedrag je daadwerkelijk ontvangt als jouw allrisk verzekerde Audi total loss is verklaard. Er zijn verzekeringsmaatschappijen die dan de nieuwwaarde uitkeren maar er zijn ook verzekeringsmaatschappijen die de dagwaarde of de aanschafwaarde aanhouden. Dit kan financieel zeker een behoorlijk verschil maken.

Wat kost een autoverzekering?

De kosten voor een autoverzekering zijn afhankelijk van verschillende factoren. Naast de eerdere genoemde dekking spelen ook de leeftijd van de bestuurder, de woonplaats van deze persoon, het autotype, het aantal schadevrije jaren en het aantal kilometers dat je per jaar aflegt een rol in de prijsstelling. Uiteraard speelt ook het tarief van de verzekeringsmaatschappij zelf een rol hierin. 

De kosten voor een autoverzekering kunnen per verzekeringsmaatschappij flink verschillen. Het autoverzekering vergelijken is dan ook een zeer goede keuze. Alleen op deze manier kun je ontdekken of je de beste keuze hierin maakt. Als je hierbij gebruik maakt van de diensten van een goede onafhankelijke vergelijkingssite, hoeft dit zeker niet veel tijd en moeite te kosten. Dit maakt het periodiek vergelijken van de verschillende autoverzekeringen ook een stuk eenvoudiger. Het wordt immers geadviseerd om het aanbod hierin ongeveer eens per jaar onder de loep te nemen. Dit is niet alleen van belang als jouw eigen situatie veranderd maar ook de polisvoorwaarden en de kosten van een autoverzekering zijn sterk aan verandering onderhevig. Zoals aangegeven, er zijn veel mensen die op dit moment niet gebruik maken van de voor hen meest gunstige autoverzekering. Dit weten ze helaas zelf niet omdat ze niet de kleine moeite nemen om de autoverzekeringen te vergelijken.

Gerelateerde artikelen