Zoek

Een schade-auto repareren of verkopen: wat doe ik?

Audi Schade

Een gebruiksvoorwerp als een auto kan nu eenmaal schade oplopen. Het is een van de redenen waarom velen een omniumverzekering afsluiten. Na een auto-ongeval dien je hoe dan ook te bepalen wat je met de auto aanvangt. Ga je hem herstellen en verder gebruiken? Of is het beter om de schade auto te verkopen? Zelfs een compleet vernielde auto heeft nog waarde, al is het maar de metaalwaarde ervan. Of de auto herstellen al dan niet wenselijk is, is afhankelijk van verschillende factoren. We leggen het uit.

Bij kleine schade is herstellen vaak een betere optie

In de eerste plaats is de vraag of je nog van plan was om lang met de auto te rijden of je eerder het plan had om de auto op korte termijn te vervangen. In het eerste geval lijkt herstellen een logische keuze te zijn, maar dat is het niet altijd. Soms liggen de herstelkosten nu eenmaal zo hoog dat je de auto beter van de hand doet. Daarover lees je verder meer.

In het tweede geval is het vooral afhankelijk van de grootte van de schade. Bij lichte schade, zoals lichte krassen in de auto of een kapotte koplamp, is herstellen de logische keuze. Een krasherstelling bij Wondercar is bijvoorbeeld al mogelijk vanaf 160 euro (incl. btw). Dergelijke kleine en goedkope herstellingen kan je eenvoudig terugverdienen als je nadien je auto opnieuw verkoopt.

Bij grotere schade is een detailberekening nodig

Bij grotere schade kunnen de kosten hoog oplopen en is het zeker niet altijd zo dat je ze kan terugverdienen. De reparatiekosten kunnen soms zelfs hoger liggen dan de verkoopprijs van de auto! Zeker bij een oude wagen van een goedkoop merk is het herstellen van bijvoorbeeld een motor, een distributieriem of een versnellingsbak vaak niet wenselijk. Bij een auto van een luxemerk als Audi kan dat anders zijn. Deze auto’s brengen in perfecte staat vaak nog steeds een mooi bedrag op, waardoor je de reparatie wél kan terugverdienen. Vraag offertes op en ontdek hoeveel het kost om je auto te laten maken. Ga daarnaast na hoeveel je nu voor je auto kunt krijgen en hoeveel je ervoor kan krijgen na de herstelling. De rekensom is dan snel gemaakt.

Verschillende manieren om een schade-auto te verkopen

Wil je de schade-auto verkopen zonder reparaties uit te voeren? Weet dan dat niet alle autogarages te vinden zijn voor dergelijke deals. Er is vooral interesse als er nog bruikbare onderdelen in de auto zitten. Je kan ernaar informeren, maar het levert niet altijd een succes op. Je kan het ook altijd proberen via platforms als Marktplaats, waar je mogelijk hobbyisten kunt vinden die interesse hebben in het schadevoertuig. Let wel altijd op met dergelijke tweedehandsplatformen, want er zijn ook oplichters actief. Daarnaast kopen bedrijven als Wijkopenautos.nl en Ikwilvanmijnautoaf.nl soms schadevoertuigen op. Ten slotte kan je overwegen om je auto naar de sloperij te brengen, waar je de waarde van het oud ijzer ontvangt. Dit levert over het algemeen niet zo heel veel op en is vooral een optie als de auto zo sterk toegetakeld is dat er geen bruikbare onderdelen te redden zijn.

Het laatste nieuws

Gerelateerde artikelen