Search

Rijangst? Zo rij je zelfverzekerder en geniet je van meer rijplezier!

Autoliefhebbers kunnen zich er misschien niks bij voorstellen. Toch zijn er genoeg mensen die dagelijks kampen met de gevolgen van hun rijangst. Ondanks hun rijbewijs, brengen ze nauwelijks tijd op de weg door. Soms zijn de angsten zo extreem dat dit ze zelfs belemmert in het dagelijks leven. Bij extreme angst is het verstandig om professionele hulp te zoeken. Er zijn ook dingen die je zelf kunt doen om zelfverzekerder te worden in het verkeer en zelfs meer rijplezier te ervaren. In dit artikel geven we enkele tips. 

Hoe kan je het rijden leuker maken voor jezelf? 


Bedenk eerst goed hoe je het rijden voor jezelf leuker zou kunnen maken. Wat vind je bijvoorbeeld enorm leuk om te doen? Ben je bijvoorbeeld een echte muziekliefhebber? Dan sla je natuurlijk twee vliegen in één klap als je het audiosysteem van de auto een upgrade geeft. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een subwoofer in de auto. Als je dit ooit hebt ervaren, wil je nooit meer anders. Bovendien zorgt het voor afleiding van je zorgen. Jij kunt je tijdens het rijden volledig focussen op je favoriete muziek en je zult merken dat je hierdoor veel relaxter in de auto zit. 

Onderzoek het probleem


Je rijangst is waarschijnlijk niet uit het niets ontstaan. Meestal is er iets voorgevallen waardoor je angstig bent geworden. Misschien ben je wel betrokken geraakt bij een ongeval of heb je andere negatieve ervaringen in het verkeer gehad. De eerste stap om die angsten te verminderen is door te onderzoeken wat precies de oorzaak is van het probleem. Wanneer is je angst ontstaan? Als je de oorzaak weet, kun je gerichter op zoek gaan naar oplossingen. 

Kleine stappen in de juiste richting 

Probeer niet direct te veel te doen. Je hoeft niet van de ene op de andere dag direct een gigantische lange rit te maken of meteen de snelweg op als je dit spannend vindt. Begin gewoon met kleine stapjes in de juiste richting. Pak bijvoorbeeld eens de auto op een heel rustig moment van de dag. Blijf vervolgens enkel binnen de bebouwde kom en in een omgeving waar je bekend bent. Blijf dit herhalen totdat je dit zonder angst kunt doen. Pas dan ga je een stapje verder. Wacht telkens tot je je zelfverzekerd genoeg voelt om weer verder te gaan. Zo duurt het misschien langer tot je je uiteindelijke doel behaald, maar weet je ook zeker dat de aanpak succesvol zal zijn en op de lange termijn meer zal opleveren. 

Het laatste nieuws

Gerelateerde artikelen