AudiBlog.nl

Jouw favoriete muziek vanaf jouw USB stick

Jouw ongebruikte USB stick 128 gb is goed voor uren muziekplezier, in de auto! Wanneer jouw radio beschikt over een USB aansluiting, dan kun je de memory stick gebruiken om muziek mee af te spelen. Zo worden de autoritjes naar de vakantiebestemmingen met een USB stick extra leuk.

Hoe gaat het in zijn werk?
Het is eigenlijk heel erg simpel. Neem een USB stick 128 gb die je voorziet van jouw favoriete muziek en je kunt deze aansluiten op de USB ingang van jouw autoradio. De meeste moderne autoradio’s hebben een dergelijke USB stick ingang, dus het is eigenlijk best simpel. Om nu te voorkomen dat de geluidskwaliteit te wensen overlaat, doe je er verstandig aan de onderstaande checklist even te doorlopen.

We promoten het natuurlijk niet om illegaal gedownload materiaal te gebruiken. Daarom gaan we in dit voorbeeld uit van muziek die je legaal kunt downloaden.

Het downloaden
De meeste CD’s en LP’s die je vandaag de dag koopt, worden voorzien van een klein kaartje met een unieke code. Deze code stelt je in staat om de MP3-bestanden te downloaden. De bestanden kun je vervolgens naar de USB stick kopiëren. Hoe groter de memory stick is, hoe meer bestanden je kunt downloaden. Een USB stick van 128 gb is goed voor vele uren muziekplezier.

Hoe groter de capaciteit van het opslagmedium, hoe meer bestanden je erop kwijt kunt. Hoe meer MB of GB op je USB stick, hoe meer muziek.

Het juiste formaat
Afhankelijk van het soort autoradio, sla je de muziek in bepaalde bestandssoorten op. In de meeste gevallen zijn de bestanden die je als MP3- of MP4 bestanden kunt downloaden afdoende om meteen af te spelen. Download je de bestanden als zogeheten FLAC-bestanden, dan moet je deze bestanden eerst omzetten naar MP3-bestanden. Op het internet zijn voldoende programma’s te vinden die je in staat stellen om de bestanden om te zetten.

Het juiste formaat voor het afspelen van de muziek zorgt ervoor dat je te maken hebt met een goede geluidskwaliteit. Bij MP3-bestanden en MP4-bestanden draait het vooral om het kleiner maken, het comprimeren. Door het comprimeren kan er echter sprake zijn van verlies van kwaliteit. Alle bestanden met een zogeheten bitrate of bitsnelheid van lager dan 192 kbps per seconden, worden ervaren als van slechte geluidskwaliteit. Het voordeel van deze bestanden is dat ze kleiner zijn en er dus veel van op een USB stick passen. Helaas zijn ze verre van ideaal om af te spelen in de autoradio. Een bitrate van 256 kbps wordt ervaren als muziek met CD-kwaliteit. Gelukkig is een USB stick inmiddels groot genoeg om ook deze (iets) grotere bestanden te gebruiken.

Lange bestandsnamen
Wanneer je de bestanden opslaat op de USB stick, controleer dan de bestandsnamen. Over het algemeen kunnen de radio’s in de auto minder goed overweg met rare of lange bestandsnamen. Stelregel daarom is de bestandsnamen als volgt op te slaan: Artiest – naam liedje. Op deze manier zie je meteen wie het nummer speelt en wat de titel is. Zo voorkom je dat de nummers ‘door elkaar’ staan. De nummers worden getoond op alfabetische volgorde, dus niet de volgorde waarmee je ze kopieert naar jouw USB stick. Je kunt hiermee wat sjoemelen door de nummers te gaan nummeren, ook dat wordt gezien als een alfabetische lijst.

Kopieer je meerdere bestanden tegelijk, dan bestaat de kans dat de lijst met bestanden zoals je deze hebt toegevoegd niet de volgorde bevat die je wilt.

Hoe werkt het?
Eigenlijk is het heel erg simpel. Om een MP3-bestand af te kunnen spelen, dient de radio behalve over een aansluiting voor een USB stick ook te beschikken over een ondersteuning voor dit type bestanden. De MP3-bestanden bestaan uit verschillende samengevoegde pakketjes, die door de radio (of eigenlijk ieder ander apparaat dat in staat is MP3-bestanden te lezen en af te spelen) gezien worden als een geheel.

Ontwikkeling
Waar je vroeger nog genoegen moest nemen met gebrande CD’s waarop de MP3-bestanden of MP4-bestanden te vinden waren, is er vandaag de dag eigenlijk geen autoradio meer te vinden zonder een USB aansluiting. In sommige gevallen kun je de aansluiting overigens ook gebruiken voor het aansluiten van telefoons, zodat die opgeladen worden. Het nadeel is dan vaak wel dat je geen MP3-bestanden af kunt spelen.

Op internet zijn veel verhalen te lezen van mensen die in het verleden er alles aan gedaan hebben om hun bestanden afgespeeld te krijgen via hun autoradio. Kabeltjes, adapters en meer verwante zaken waren destijds nodig om alles goed af te spelen. Iets dat een gemiddelde autorijder echt niet ziet zitten. Pas nadat de fabrikanten van autoradio’s met USB aansluiting met hun nieuwere en verbeterde versies op de markt kwamen, werd het gebruik van de USB stick in auto’s meer populair.

DAB+
Je kunt de vraag stellen in hoeverre je nog een USB stick nodig hebt, wanneer jouw auto beschikt over een DAB+ module. Deze module levert je geen muziek in FM-kwaliteit, maar in digitale kwaliteit. Nog beter dus. Alleen zit iedereen hierop te wachten? Niet iedereen heeft evenveel zin in de gesprekken die de radio dj’s tussen de nummers laten horen, zoals dat op sommige stations nog gebeurd. Ook reclames zijn nog te horen. Nee, men wil liever muziek horen.

Een USB stick doet ook prima dienst tijden reizen naar de vakantiebestemming. Vaak willen de kinderen op de achterbank graag hun muziek horen. Muziek die niet gedraaid wordt op de (Nederlandse) radio. Hoeveel radiostations draaien bijvoorbeeld muziek van K3? Dit terwijl deze meisjesgroep enorm populair is.

Overigens heb je met een USB stick de volledige vrijheid om zelf jouw playlist samen te stellen. Deel je de muziek zo in, dat er afwisseling plaatsvindt, dan is iedereen in de auto tevreden. Tevreden kinderen tijdens de vakantiereis, dan begint de vakantie voor de ouders wel zo fijn.

Groot formaat?
Waar je vroeger vooral de groot formaat USB stick kon vinden, blinken ze vandaag de dag uit in hun eenvoud. Met andere woorden, de nieuwe generatie hoeft niet groter te zijn. De trend is vooral te kiezen voor kleine apparaten. Deze vallen ook wat minder op in de auto. Natuurlijk kun je nog steeds kiezen voor felle kleuren. Je kunt de kleuren van de USB stick ook beter afstemmen op het interieur van jouw auto. Weer een bijkomend voordeel van een USB stick.

Snel?
Een veelgehoorde klacht over deze manier van muziek afspelen via een USB stick is dat het allemaal niet snel genoeg zou zijn. De USB stick kan tegenwoordig erg snel gelezen worden, dus daarover hoef je geen zorgen te hebben. Hoe groter het bestand, hoe langer het duurt voordat het bestand gelezen kan worden. Wil je daarom het hele concert van een popgroep beluisteren, dan doe je er verstandig aan om dit concert op te delen. Tijdens het overnemen van muziek van CD naar MP3 of MP4 kun je deze optie selecteren.

Overtuigd?
Ben je na het lezen van dit artikel overtuigd van het nut van een USB stick? Dan moet je wel eerst even controleren of jouw autoradio daadwerkelijk beschikt over een USB aansluiting voor een USB stick. Anders is het een mooi moment om na te denken over een nieuwe autoradio.

 


Gerelateerd nieuws